Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''To je udarac sigurnosti''

Bjelorusija pokreće kazneni postupak protiv oporbenog vijeća, Lukašenko prijeti da će ''ohladiti neke usijane glave''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruske vlasti u četvrtak su najavile otvaranje kaznenog postupka zbog potkapanja nacionalne sigurnosti protiv oporbenog "vijeća za koordinaciju" osnovanog radi promicanja tranzicije vlasti nakon spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

"Svrha osnivanja i aktivnosti takvog vijeća jest preuzimanje vlasti i udarac nacionalnoj sigurnosti Bjelorusije", izjavio je u videu objavljenom na društvenoj mrežama Telegram glavni državni odvjetnik Aleksandar Konjuk.

Pročitajte i ovo Aleksandr Lukašenko u društvu sina (desno) glasao u Minsku Bez neovisnih promatrača Posljednji europski diktator izašao na izbore pa najavio da će se opet kandidirati: "Nitko ne bi napustio narod koji ga je slijedio" Sandra Benčić - 1 Traže raspuštanje Sabora Oporba protiv Turudića: "Onaj koji pije kavu s kriminalcima i osuđenicima nema pravo biti glavni državni odvjetnik"

Najavio je otvaranje istrage zbog "poziva na akcije potkapanja nacionalne sigurnosti" za što kazne iznose između tri i pet godina zatvora.

Oporbeno "vijeće za kooordinaciju" se prvi puta sastalo u srijedu i pozvalo na organiziranje novih predsjedničkih izbora sukladno međunarodnim normama i na hitno pokretanje pregovora s vlastima.

U vijeću sudjeluju dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič i direktor VIasne, glavne bjeloruske organizacije za ljudska prava, Ales Bialiatski.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko osnivanje "vijeća" nazvao je "pokušajem oporbe da se domogne vlasti". Zaprijetio je da će "ohladiti neke usijane glave".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene