Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurile poruke

Jedan od najvećih prevaranata u povijesti: Bjegunac pokušao ilegalno kupiti "zlatnu putovnicu" za EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malezijski bjegunac tražen u vezi s jednom od najvećih prijevara u povijesti pokušao je kupiti "zlatnu putovnicu" koja bi mu omogućila neograničen pristup EU.

Jho Low, kojeg policija traži zbog navodne uloge u krađi više od 4,5 milijarde dolara od vlade i naroda Malezije, zatražio je pomoć brokerske kuće za putovnice nazvane Henley & Partners kako bi mu pomogli otkupiti državljanstvo s Cipra, navodi se u izvješću.

Cipar je jedna od nekoliko zemalja EU koja sudjeluje u ''ulaganje za državljanstvo'', pri čemu bogati pojedinci mogu ulagati u imovinu ili državne obveznice u zamjenu za vize ili putovnice. Ta je praksa vrlo kontroverzna, dijelom i zato što putovnica jedne države članice EU-a zapravo pruža neograničen pristup svim ostalim članicama.

Sheme su se također pokazale kao plodno tlo a za pranje novca, a privukle su i korumpirane političare iz zemalja u kojima su zakoni slabi. Henley i partneri ranije su negirali bilo kakvu vezu s Lowom. Glasnogovornik je rekao novinarima da je tvrtka odbila Lowa kao klijenta jer nije prošao interne dubinske provjere.Umjesto toga, uputilo ga je na treću agenciju.

Računi koje su vidjeli novinari pokazuju kako Henley i partneri izdaju račune drugim ciparskim tvrtkama za rad u vezi s Lowovom prijavom za zlatnu putovnicu. Procurile su i poruke prema u kojima šef ciparskog ureda Henley's izravno korespondira s Lowom i detaljno opisuje korake koji su mu potrebni za ulaganje u nekretninu kao dio njegove zlatne molbe za putovnicu.

Međutim, u studenom 2016. - pet mjeseci nakon što ga je američko Ministarstvo pravosuđa javno identificiralo kao zavjerenika u prijevari s 1MDB - Low je navodno zatražio pomoć tvrtke Henley & Partners u stjecanju alternativne, veće imovine. Low, za kojeg se govori da je u Kini, ranije je negirao bilo kakvu nezakonitost. Međutim, otkrivanje daljnjih detalja o njegovom pokušaju nabave ciparske zlatne putovnice stavit će skandal pod daljnju provjeru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovarali preko videoveze Plenković oštro prosvjedovao predsjedniku EP-a zbog incidenta s europarlamentarcima na granici

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Alenko Vrđuka na granici - 2 Što se događalo na granici? Novi detalji incidenta s europarlamentarcima: "Htjeli su prijeći granicu gdje nije službeni prijelaz"

Paddy Blewer, šef komunikacije grupe za Henley & Partners, rekao je za Guardian kako je Low upućen trećoj strani i nije prihvaćen kao izravni klijent. "Izvršni odbor grupe Henley & Partners već je odavno prepoznao da tvrtka ne bi smjela na bilo koji način imati koristi od bilo koje osobe koja je odbijena iz bilo kojeg razloga", rekao je.

Dodao je da su od tada usvojene nove mjere zaštite kako bi se spriječile slične situacije, te da su zaposlenici i rukovoditelji koji su sudjelovali u transakciji od tada napustili tvrtku.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene