Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno 3 tisuće ljudi

Bivšoj prvoj dami 20 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Simone Gbagbo, bivša prva dama Bjelokosne Obale osuđena je u utorak na sudu u Abidjanu na 20 godina zatvora zbog svoje uloge u poslijeizbornom nasilju 2011. kada je ubijeno oko 3000 ljudi, priopćio je njezin odvjetnik.

"Članovi porote potvrdili su sve točke optužnice, uključujući remećenje mira, formiranje i organiziranje naoružanih bandi i potkopavanje državne sigurnosti", kazao je Rodrigue Dadje.

Pročitajte i ovo Melania Trump (Foto: AFP) Nema je 25 dana Pa gdje je Melania Trump? Glasine i pošalice o tome gdje je američka prva dama sve su luđe Melania Trump (Foto: AFP) Odmara se u Bijeloj kući Melania Trump otpuštena iz bolnice: ''Odmara i vedra je duha"

Gbagbo, koju zbog navodnih zločina protiv čovječnosti traži i Međunarodni kazneni sud (ICC), suđeno je zajedno s 82 ostalih suradnika bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa. Među osuđenima je i predsjednikov sin Michel Gbagbo koji je kažnjen na pet godina zatvora.

Kraći građanski rat u Bjelokosnoj Obali izbio je 2011. nakon odbijanja Laurenta Gbagboa da prizna izbori poraz od Alassanea Outtare, sada predsjednika, na izborima krajem 2010. godine.

Laurent Gbagbo trenutno čeka suđenje pred ICC-om u Den Haagu zbog zločina protiv čovječnosti i poticanja nasilja. Bjelokosna Obala odbila je istom sudu izručiti i njegovu suprugu Simone, tvrdeći da joj se može pošteno suditi i na domaćem sudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene