Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svakodnevno mučenje

Bivši zapovjednik OVK-a osuđen za ratne zločine: Dopuštao da tuku i zlostavljaju zatvorenike

Salih Mustafa
Salih Mustafa Foto: Peter Dejong / POOL / AFP
Posebni sud za ratne zločine na Kosovu osudio je u petak za ratne zločine bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji je vodio zatvor u kojem su se provodila mučenja tijekom sukoba sa Srbijom 1998. - 1999. godine.

U svojoj prvoj presudi za ratne zločine sud sa sjedištem u Den Haagu osudio je Saliha Mustafu na 26 godina zatvora za ratne zločine, uključujući ubojstvo i mučenje u pritvornom centru u kojem se zatvorenike, većinom kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK-a, tuklo i mučilo svaki dan.

Suci su utvrdili da je Mustafa osobno sudjelovao u premlaćivanju i mučenju najmanje dvojice zatvorenika i da je dopustio svojim podređenima da zlostavljaju još jednoga toliko da je kasnije umro.

"Podvrgnuo je jednog zatvorenika lažnom pogubljenju", navela je predsjedavajuća sutkinja Mappie Veldt-Foglia u sažetku presude.

Mustafa (50) je zanijekao optužbe, a njegovi odvjetnici optužili su svjedoke tužiteljstva da su fabricirali svoje iskaze. Obje strane imaju 30 dana za žalbu na presudu.

Pročitajte i ovo Bruno Stojić kaje se Osuđenik za ratne zločine sve priznao: "Pravično sam osuđen, bio sam jedan od najvažnijih članova udruženog zločinačkog poduhvata"

Posebni sud za ratne zločine na Kosovu (Specijalizirana vijeća za Kosovo) osnovan je 2015. kako bi rješavao slučajeve po kosovskim zakonima protiv bivših gerilaca OVK-a. Sud čine međunarodni suci i odvjetnici.

Pročitajte i ovo DORH, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) "DJELO PROTIV ČOVJEČNOSTI" DORH pokrenuo istragu za ratni zločin kod Gline: Sumnja se da su dvojica muškaraca ubila 16 civila

U sukobu na Kosovu 1998. - 1999., kada je još bilo dio Srbije pod tadašnjim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, poginulo je više od 13.000 ljudi.

Sukobi su prestali nakon zračnih napada NATO-a na srpske snage. Kosovo je proglasilo neovisnost 2008., što Srbija ne priznaje.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene