Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojio 72 posto glasova

ŽELE NOVI POČETAK Oni su za predsjednika države izabrali komičara bez političkog iskustva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jimmy Morales smatra da mu je neiskustvo u politici vrlina. Kritičari su ga prozivali zbog obećanja koje je davao poput onoga da će svako dijete u zemlji dobiti iPhone.

Bivši TV komičar bez iskustva u vlasti odnio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Gvatemali. Jimmy Morales osvojio je 72 posto glasova i u drugom krugu pobijedio bivšu prvu damu Sandru Torres, koju mnogi vide kao dio nepopularne političke elite, piše BBC.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Ron DeSantis Tijekom razgovora s Muskom DeSantis u srijedu službeno objavljuje kandidaturu za američke izbore 2024.

Torrres je priznala poraz i prije nego su svi glasovi prebrojani.

Izbori su održani mjesec dana nakon ostavke i uhićenja predsjednika Otta Pereza Moline koji je optužen za vođenje korumprirane mreže političara i carinskih službenika. Bivši predsjednik opovrgava umiješanost u shemu u sklopu koje su gospodarstvenici plaćali mito kako bi izbjegli carinske pristojbe.

Mnogi birači komičara vide kao novi početak nakon svrgavanja Pereza Moline. Pridobio ih je pričama o svojim skromnim počecima i vicevima iz razdoblja kada je tijekom 14 godina bio dio televizijske komične emisije.

VIDEO Političarku pogodile brašnom u lice, završila u bolnici

Kritiziran je zbog nekih neuvjerljivih obećanja poput onoga da će sve učitelje opremiti GPS uređajima kako bi se osiguralo da pohađaju nastavu, te onoga da će svako dijete u Gvatemali dobiti iPhone.
Njegov manifest ima samo šest stranica. Kritičari ga optužuju i da nema programa niti tima, nego samo sposobnost da iskoristi nezadovoljstvo birača.

Rast njegove popularnosti pripisivao se njegovim napadima na korupciju u javnom sektoru koja je zahvatila vladu.

Poništena presuda bivšem diktatoru Gvatemale Monttu

Inače, Morales je protestan koji se protivi istospolnim brakovima, pobačaju i legaliziranju droga. Tvrdi da mu je nedostatak iskustva vrlina jer može imati sasvim novi početak dolaskom na vlast, a uspoređuju ga s Donaldom Trumpom. Odrastao je u siromašnoj obitelji, a ima diplomu iz poslovne administracije.

Poražena Torres vodila je vladine socijalne programe od 2008. do 2012. godine dok je predsjednik bio njezin bivši suprug Alvaro Colom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene