Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši ruski premijer izašao iz bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ruski premijer Jegor Gajdar, koji je tijekom putovanja u Irsku obolio od nepoznate bolesti, izašao je jučer iz moskovske bolnice gdje je bio primljen, javlja agencija Interfax prenoseći izjavu njegova glasnogovornika.

"Liječnici su mu dopustili da napusti bolnicu, a njegu će nastaviti kod kuće. Sutra ujutro ćemo imati više informacija o zaključcima liječnika", kazao je glasnogovornik Valerij Natarov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sumnje sve jače Jaser Arafat otrovan polonijem?! Slika nije dostupna Za Litvinenkovu smrt krivi ruski kriminalci?

"Iznenadna bolest i njezino ekspanzivnno djelovanje ne odgovaraju niti jednoj dijagnozi koja je poznata u medicini", rekao je Gajdarov glasnogovornik Valerij Natarov citirajući liječnike. 

"S obzirom na simptome, bolest je mogla izazvati i toksična tvar", dodao je Natarov. "No, liječnici ne mogu nedvojbeno utvrditi da je riječ o trovanju jer nisu pronašli toksičnu tvar koja bi mogla dovesti do takvog razvoja bolesti".
Naime, ruski liječnici nisu uspjeli ustanoviti točan uzrok iznenadne bolesti bivšeg ruskog premijera, a isto tako
nisu mogli isključiti niti potvrditi moguće trovanje.

50-godišnji Gajdar, liberal i tvorac reforma u Rusiji početkom devedesetih, teško se razbolio tijekom putovanja u Irsku, dan nakon što je u Londonu umro bivši ruski tajni agent Aleksander Litvinenko, žrtva trovanja polonijem 210, a nakon toga su mediji povezali ta dva događaja.

Gajdar, koji je sada na čelu moskovskog Instituta za ekonomiju u tranziciji, 24. studenoga sudjelovao na konferenciji na Irskom državnom sveučilištu u Maynoothu u zapadnom dijelu Dublina gdje mu je iznenada pozlilo, nakon čega je hospitaliziran zbog krvarenja i povraćanja. Iz bolnice nedaleko od Dublina prebačen je u moskovsku bolnicu.

Nakon istrage Scotland Yarda o trovanju Litvinenka irska je policija pokrenula istragu o slučaju Gajdar u petak. Irski medicinski stručnjaci izjavili su u subotu da nisu pronašli tragove radijacije u Gajdarovom organizmu.

Njegov je glasnogovornik u četvrtak izjavio, kako pišu ruska glasila, da je "otrovan" tvari koja "nije prirodna". Nije otkriven nikakav trag radioaktivnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene