Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na željeznicu

Bin Laden je planirao novi napad na SAD na obljetnicu 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Al Qaida je na desetu godišnjicu napada na Washington i New York pripremala napade na vlakove na američkoj željeznici.

'U veljači 2010. godine Al Qaida je razmatrala terorističke operacije na vlakove u Sjedinjenim Državama povodom desete godišnjice napada 11. rujna', objavio je glasnogovornik ministarstva Matthew Chandler. Takve informacije proizlaze iz dokumenata pronađenih u kući Osame bin Ladena u Abotabadu.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Slika nije dostupna Snimljeno mobitelom VIDEO: Amaterska snimka bin Ladenove vile nakon napada

>> Detalji akcije: Samo je jedan od četvorice ubijenih zapucao na marince

>> Bivši pripadnik Navy Sealsa: Osamu je ubila elita elite

'Zasad nemamo informacija o tome da postoji trenutačna prijetnja američkom željezničkom sektoru, ali željeli smo izvijestiti naše partnere o tome da je postojala takva urota', dodao je Chandler. Al-Kaida je tada namjeravala 'prevrnuti jedan vlak koji je trebao pasti u dolinu ili s mosta', rekao je Chandler. Nije poznato koliko su planovi daleko odmakli, niti su pronađeni dokumenti o eventualnim mjestima napada.

CIA ga promatrala mjesecima

CIA je mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz 'sigurne kuće' u Abotabadu Ministarstvo domovinske sigurnosti i druge američke agencije sada proučavaju čitavo bogatstvo dokumenata zaplijenjenih iz Bin Ladenova skrovišta. Ministarstvo je u skladu s time već nadopunilo i revidiralo svoje mjere zaštite na nekim potencijalnim terorističkim ciljevima, uključujući i transportni sustav. New York Times je objavio, pozivajući se na dužnosnike administracije, da obavještajni podaci prikupljeni iz Bin Ladenove kuće pokazuju da je on i dalje vodio i planirao Al-Kaidine napade iz toga zdanja.

Također je objavljeno da je CIA mjesecima prije akcije američkih eltnih jedinica pomno nadzirala što se zbiva u Bin Ladenovoj vili iz 'sigurne kuće' u Abotabadu, što će vjerojatno dodatno osramotiti pakistanske dužnosnike i pakistansku obavještajnu službu koja o tome nije imala pojma. Posao koji se obavljao iz te 'sigurne kuće' bio je toliko ekstenzivan da je CIA zatražila Kongres desetke milijuna dolara za njezino financiranje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene