Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Nepotvrđena informacija

Bin Laden boravio u Zagrebu 1986.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bin Laden je boravio u Zagrebu još 1986. Od tadašnje Jugoslavije pokušao je isposlovati prodaju oružja za talibane koji su se borili protiv ruske invazije na Afganistan.

U taj kontekst ubijenog vođu Al Qaide smješta agencija Associated press. Navodi nikad nisu potvrđeni. Osama Bin Laden 1986. je stigao u Zagreb i to kao američki saveznik. Potom je otišao u Beograd.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Cilj mu je bio osigurati prodaju oružja za borce protiv ruske vojske u Afganistanu.Ta stara priča koja se poput nekoga mita s vremena na vrijeme izvlači iz arhiva svjetskih agencija nikad nije potvrđena. Sigurno je tek da Bin Laden u vrijeme tog rata jest bio dio američke agenture.

Al Qaidu je stvorila CIA. Rusko-afganistanski rat osim interesa za polja opijuma za američku je vladu bio prilika popravka imidža u arapskome svijetu bitno narušenog tradicionalnom potporom Izraelu te sve jačim sukobima s novom Homeinijevom vladom u Iranu. CIA je stoga u 80-ih na pakistansko-afganistanskoj granici počela organizirati logore za obuku,u koje su dolazile tisuće arapskih dragovoljaca među kojima i Osama Bin Laden.

>> Obama do kraja dana pušta fotografije i video ubijenog bin Ladena?

>> 'Znam bin Ladenovog ubojicu i znam da o tome nikad neće progovoriti'

Likvidirani vođa Al Qaide čini se nikad nije bio ni u Bosni. Dugo se tvrdilo da je 1994. došao u Sarajevo. On je to demantirao u velikom intervjuu britanskom Independent. To što bin Laden nije osobno bio u BiH i ne znači ništa. Dolazili su tamo njegovi suradnici, Al Zarkavi u Travnik početkom 90-ih. Sredinom tih godina ondje je ratovao njihov šerijatski vođa šeih Enver Šaban.

Likvidiran je dan poslije Daytonskog sporazuma. Ahmed Zuhair Handala uhićen je u zemlji u kojoj je bin Laden ubijen u Pakistanu. Ondje je pobjegao 1997. nakon što je u Mostaru aktivirao auto bombu. Rukopis je isti kao kod nedavno postavljene bombe u Bugojnu.

Handala je u Guantanamu. Sumnjiči ga se i za pokolj Hrvata u Vitezu. Najzanimljivije od svega je da je imao hrvatske dokumente izdane od Ministarstva unutarnjih poslova. Zbog čega ih je dobio nikad nije pojašnjeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene