Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlament Republike Srpske

Na kaotičnoj sjednici ministar šamarao, a kažnjen zastupnik "jer je prišao govornici", Dodik oporbu nazivao budalama i konjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlament Republike Srpske nakon kaotične sjednice obilježene verbalnim sukobima, fizičkim napadima i uvredama u utorak rano ujutro dao je potporu srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku te politici koja bi trebala zaustaviti put ka članstvu države u NATO-u.

Narodna skupština RS prihvatila je tumačenje Milorada Dodika po kojemu dokument pod nazivom "Program reformi", koji je 19. studenog usvojilo Predsjedništvo BiH, ne znači suglasnost za nastavak približavanja članstvu u NATO-u, nego tek plan mjera koje će biti provedene kako bi se suradnja s tim vojnim savezom nastavila na dosadašnjoj razini, a ona podrazumijeva samo članstvo u programu "Partnerstvo za mir".

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

"Narodna skupština ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS izjasne na referendumu", zaključak je koji su usvojili samo zastupnici vladajuće većine predvođene Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Zastupnici oporbe nešto prije ponoći napustili su sjednicu, a neposredni povod bio je fizički napad ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača na zastupnika Draška Stanivukovića.

Sjednica prekinuta zbog šamara

Lukač je Stanivukoviću u dvorani u kojoj je zasjedao parlament najprije prijetio jer je tamo donio zastavice sa znakovljem NATO-a, a kada mu je on prišao kako bi ga pitao čime mu to prijeti, ministar policije udario ga je po licu iz sve snage.

Sjednica je nakon toga prekinuta, a kasnije je nastavljena, no odlukom predsjednika parlamenta i njegovih zamjenika oduzimanjem prava na raspravu kažnjen je Stanivuković "jer je prišao govornici" dok mu je Lukač prijetio.

 

 

Ministar policije naknadno se ispričao, no tvrdio je kako je zapravo spriječio Stanivukovića "da ga ugrozi".

"Došao je do moje govornice, unio mi se u lice, ne znam što je imao u rukama, kakvu je imao namjeru i bi li mogao napraviti potez koji bi me mogao ugroziti”, pojašnjenje je što ga je ponudio ministar zbog fizičkog obračuna sa zastupnikom.

Oporba tražila Lukačevu smjenu

Oporbene stranke odmah su tražile Lukačevu smjenu te su odlučile kako zbog napada neće sudjelovati u daljem radu parlamenta.

"Došli smo u situaciju da ministar napadne zastupnika. Tražili smo da se sjednica prekine i da premijer RS smijeni Lukača. To nije uvaženo i naš klub zastupnika u znak prosvjeda neće sudjelovati u daljnjem radu jer i dalje tražimo odgovornost Lukača", kazao je predsjendik Kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo.

Takvu odluku donijeli su i zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS).

Dodik je s parlamentarne govornice izvikivao uvrede na račun zastupnika koji su ga kritizirali.

Zastupniku SDS-a Nebojši Vukanoviću poručio je kako je "budala i šizofrenik" te je prijetio kako će u parlament donijeti medicinsku dokumentaciju kojom će to dokazati.

Kada ga je predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović upozorio da se ne može tako ophoditi prema zastupnicima, Dodik je napao i njega.

"Šta ti tu mene prekidaš? Što nisi prekidao njega (Vukanovića)?" vikao je Dodik istodobno udarajući po mikrofonima ispred sebe.

 

 

"Konju jedan", vikao je potom ponovo na Vukanovića.

Vukanović je tvrdio kako je Dodik parlamentu RS dostavio krivotvoreni dokument koji nije pravi "Program reformi" te ga je optužio da unatoč onome što javno govori, "gura" BiH u članstvo u NATO-u.

Dodika je pozvao da zbog toga podnese ostavku te da ide iz zemlje i pokupi sa sobom sav novac koji je pokrao u dva desetljeća svoje vladavine Republikom Srpskom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene