Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ranko Stanković osuđen

BiH: Dvije godine zatvora zbog pomaganja u bijegu ratnom zločincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud Bosne i Hercegovine osudio je u srijedu Ranka Stankovića iz Foče na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, proglasivši ga krivim za pomaganje u bijegu Radovanu Stankoviću koji je u fočanskom zatvoru izdržavao kaznu od dvadeset godina zatvora zbog počinjenih ratnih zločina.

U kratkom objašnjenju presude sudskog vijeća navedeno je da kako je optužba dokazala da je Ranko Stanković sudjelovao u planiranju i organizaciji bijega svog brata Radovana Stankovića. Radovan Stanković iz Kazneno-popravnog zatvora u Foči pobjegao je 25. svibnja 2007. godine. On se otrgnuo zatvorskim stražarima koji su ga pratili na stomatološki pregled i uskočio u automobil koji ga je čekao.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Stankovićev bijeg dovodi u pitanje procesuiranje ratnih zločina u BIH

Pretpostavlja se se da je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje se vjerojatno krije i danas. Tijekom istrage o okolnostima pod kojima je pobjegao, utvrđeno je kako je bilo propusta u organiziranju Stankovićeva prevoženja do Stomatološkog fakulteta no sud je oslobodio optužbi šest uposlenika zatvora koji su smatrani odgovornim za to. Sud je naveo kako optužba nije dokazala da su oni nesavjesno postupali u službi. Sud je međutim na uvjetne kazne zatvora od po šest mjeseci osudio zatvorsku liječnicu dr. Brankicu Davidović i medicinsku sestru Ranku Dragičević.

Njih je optužba teretila da su krivotvorile medicinsku dokumentaciju koja je poslužila kao izlika da se Stankovića uputi na stomatološki pregled izvan zatvora. Davidović i Dragičević priznale su krivnju i sklopile sporazum s tužiteljstvom koji je sud uvažio te ih osudio na kazne koje se neće izvršiti ukoliko u razdoblju od dvije godine ne počine još neko kazneno djelo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene