Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVO ISPUNJAVANJE OBVEZA

Biden kratko i jasno o ukidanju sankcija Iranu: ''To nije moguće''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Joe Biden je rekao u nedjelju da neće ukinuti sankcije Iranu sve dok on ne bude ispunjavao svoje obveze na polju nuklearne energije.

Odgovarajući na upit mreže CBS o mogućnosti ukidanja sankcija ne bi li se privolilo Teheran da se vrati za pregovarački stol i spasi ugovor o iranskom nuklearnom programu, Joe Biden je jasno rekao: "To nije moguće".

Novinarki koja ga je pitala trebaju li Iranci "prvo prestati obogaćivati uranij", američki predsjednik je odgovorio kimajući glavom, navodi se u dijelu tog razgovora koji će u cijelosti biti objavljen u nedjelju navečer.

Sjedinjene Države su 2015., nakon dugih i teških pregovora, zaključile ugovor s Iranom koji ga treba spriječiti da proizvede atomsku bombu. Tekst su potpisale i druge velesile (Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i Velika Britanija), a zatim ga je ratificirao UN.

No Donald Trump je tri godine poslije povukao Washington iz tog ugovora, ocijenivši ga nedostatnim u nuklearnom pogledu i u suzbijanju drugih "destabilizirajućih djelatnosti" Islamske Republike. Bivši predsjednik je vratio, a zatim i pooštrio sve sankcije Iranu koje su bile ukinute u zamjenu za preuzimanje nuklearnih obveza, a Teheran se zauzvrat počeo oslobađati svojih obveza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Pridružili ste se javnom linču" Sindikalist Ribić pisao Milanoviću zbog HGK: "Mnogi građani očekuju da zaustavite trend rastakanja institucija"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPASNA ZABAVA Gdje mu je bila pamet: Mladić skakao po uskim izbočinama na zgradi HNK-a

Joe Biden je obećao da će vratiti SAD u ugovor o iranskom nuklearnom programu uz uvjet da se Iran prvo vrati svojim obvezama. No iranski čelnici su u nedjelju opet istaknuli da SAD mora "potpuno ukinuti" sankcije prije nego oni ponovo pristanu na ograničenja svog nuklearnog programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene