Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljanje protiv policijske brutalnosti

Katarina Alvir izvještava s prosvjeda u Barceloni: "Sve je mirno, okupilo se znatno manje ljudi i čuju se uzvici 'dosta okupacije' i 'stop okupaciji'"

Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr)
Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sukobi na ulicama Barcelone (Foto: AFP) Sukobi na ulicama Barcelone (Foto: AFP) Foto: Afp Neredi u Barceloni (Foto: AFP) Neredi u Barceloni (Foto: AFP) Foto: Afp Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Barcelona (Foto: AFP) Barcelona (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Veliki prosvjed u Barceloni, sukobi s policijom (Foto: AFP) - 3 Galerija 1/5 >>
Novi prosvjed u Barceloni protječe mirno i bez većih incidenata. Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je u subotu poziv predsjednika katalonske vlade Quima Torre na pregovore o samoodređenju Katalonije poručivši da je na prvom mjestu zakon a onda razgovori.

"Traje još jedan prosvjed i zasad protječe sve mirno. Nadamo se da će tako i ostati", izvijestila je iz Barcelone reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir.

"Čuju se samo uzvici 'dosta okupacije' i 'stop okupaciji'. Mi smo svjedočili jednom doista manjem sukobu policije i prosvjednika", dodaje Alvir.

Naša reporterka javlja i kako se u subotu navečer u Barceloni ipak okupilo znatno manje prosvjednika nego prethodne večeri i noći.

Oko 18 sati počela su nova okupljanja u Barceloni. Lijeva skupina mladih Arran pozvala je na nove prosvjede od 18 sati u Barceloni protiv „policijskog nasilja“ i za „oslobođenje svih političkih zatvorenika“.

Prosvjedi diljem Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna na sjeveroistoku Španjolske, počeli su ponedjeljak nakon što je Vrhovni sud u Madridu izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Pročitajte i ovo Neredi u Barceloni (Foto: AFP) TRENUTNO VLADA ZATIŠJE Kaos u Barceloni: U neredima ozlijeđeno više od 180 ljudi, spremaju li se večeras novi prosvjedi?

Pročitajte i ovo Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Policija preuzela kontrolu Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti"

Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Prosvjednici na ulicama traže primjenu neovisnosti i oslobođenje zatvorenih političara. U petak se u mirnom prosvjedu u središtu Barcelone okupilo 525.000 zagovornika neovisnosti. Na drugom dijelu grada, ispred zgrade španjolske policije, sukobili su se prosvjednici i policija.

Španjolski premijer Sánchez, koji se 10. studenog sa svojom strankom lijevog centra PSOE suočava s parlamentarnim izborima u Španjolskoj, prošli tjedan je rekao da u Španjolskoj „nitko nije osuđen zbog svojih ideja, nego zbog kršenja zakona“. Rekao je kako osuđeni moraju odslužiti kazne čime je odbio ideju o amnestiji. Također je odbio zahtjev španjolskih oporbenih stranaka s desnice koja traže uvođenje direktnog upravljanja nad Katalonijom u smirivanju situacije.

Torra je, pak, prošli tjedan poručio kako do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine želi organizirati novi referendum o nezavisnosti i uspostaviti republiku Kataloniju. Sánchez je ranije rekao da ustav to ne dopušta te da su moguće jedino stvari unutar ustava.

Nakon što je Španjolska prešla iz diktature u demokraciju 1978. godine, Katalonija ima svoju vladu, parlament, policiju, škole, bolnice, a katalonski jezik je služben u tamošnjim institucijama. Središnja vlada u Madridu upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom. Stanovnici Katalonije su podijeljeni oko pune nezavisnosti.

Sánchez odbio pregovore s Torrom

Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je u subotu poziv predsjednika katalonske vlade Quima Torre na pregovore o samoodređenju Katalonije poručivši da je na prvom mjestu zakon a onda razgovori, izvijestila je španjolska javna televizija TVE pozivajući se na neimenovane izvore iz španjolske vlade.

Izvori iz španjolske vlade u Madridu potvrdili su da je Torra jutros telefonski nazvao no da je Sánchez poručio „da je na sastanku, te da će biti vremena za razgovore“. Sánchez mu je pri tome postavio uvjete ako želi razgovore.

„Prvo mora odlučno osuditi nasilje, priznati posao policije i solidarizirati se s ozlijeđenim policajcima a što se tiče samoodređenje, na prvom mjestu je zakon a onda razgovor“, izvijestio je TVE.

Time su se dodatno zaoštrili odnosi Barcelone i Madrida.

Torra je zatim poslao pismo Sánchezu u kojem ga proziva za „apsolutnu neodgovornost“ uslijed aktualne situacije u autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

„Odbijati dijalog u ovom trenutku je apsolutna neodgovornost. Uvjeren sam da međunarodna zajednica to neće razumjeti“, napisao je Torra.

„Vi mi ne biste trebali davati lekcije o osudi i borbi protiv nasilja jer ja, baš kao i pokret za nezavisnost, svih ovih godina smo osuđivali i borili se protiv svih oblika nasilja“, dodao je.

Sánchez se zatim oglasio preko Twittera.

“Nasilnici nikada neće razbiti državu. Koordinacija svih policijskih tijela bila je za primjer u Kataloniji“, rekao je.

300 policajaca ozlijeđeno, 300 osoba privedeno

Od ponedjeljka, kada su buknuli prosvjedi u Barceloni i drugim katalonskim gradovima, ozlijeđeno je oko 300 policajaca i privedeno 300 osoba.

Neki mediji navode kako su se katalonskim prosvjednicima za nezavisnost priključile anarhističke i ljevičarske skupine iz drugih dijelova Španjolske te Grčke, Francuske, Italije i Njemačke, no to nije potvrđeno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene