Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovdje ima energije'

'Afrika se diže': Obama pozvao Afriku da slijedi duh Nelsona Mandele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama u nedjelju je rekao da će Sjedinjene Države pomoći Africi na putu napretka i mira i pozvao taj kontinent da slijedi primjer Nelsona Mandele.

U okviru njegove turneje po tri afričke zemlje, Obama i njegova obitelj su u Južnoj Africi posjetili bivši zatvor Robben Island kako bi iskazali počast bivšem predsjedniku Mandeli koji je tamo proveo 27 godina prije no što je postao prvi crni predsjednik zemlje a koji je sada u bolnici u kritičnom stanju.

Pročitajte i ovo Ilustracija užas u JAR-u U nesreći poginulo 45 ljudi: Autobus pao preko mosta pa se zapalio Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća

>> Barack Obama se susreo sa članovima Mandeline obitelji

Obama je kasnije podsjetio na Mandelinu baštinu u govoru na sveučilištu Cape Town. Američki predsjednik je rekao da je Mandelina borba protiv apartheida prokrčili put prema slobodi i mogućnostima i mnogo dalje od granica Južne Afrike. "Nelson Mandela nam je pokazao kako hrabrost jednog čovjeka može pokrenuti svijet", rekao je Obama.

On je pozvao slušatelje na sveučilištu da ne stanu dok se ne učini više na iskorijenjivanju ratova, siromaštva i bolesti, te okončanju korupcije u vlasti. "Ovdje ima energije: Afrika se diže", rekao je. "Znamo, međutim, da je ovaj napredak na krhkim temeljima. Znamo da je napredak nejednak". Obama je pokušao nadvladati dojam da je do sada zanemarivao kontinent koji je postao jednom od glavnih meta kineskih ulaganja i trgovine.

U Cape Townu je Obama najavio inicijativu SAD-a vrijednu sedam milijardi dolara kako bi se udvostručila dostupnost električne energije na kontinentu gdje tek trećina ljudi ima struju. "Sve više i više afričkih gospodarstava se diže a povećanje trgovine i ulaganja iz Sjedinjenih Država imaju potencijal ubrzati te trendove, stvarajući nove poslove i prilike na obje strane Atlantika", rekao je Obama i pozvao Ameriku da pojača odnose s Afrikom te najavio slanje novih trgovinskih misija i inicijativa za promicanje ulaganja.

Jedna od inicijativa bit će obnova sporazuma o smanjenju pristojbi na afrički izvoz u SAD. Obama je također rekao da je posjet otoku Robben za njega bio posebice dojmljiv jer je mogao podijeliti svoje iskustvo sa svojim kćerima, 15-godišnjom Malijom i 12-godišnjom Sashom. "Znam da one sada malo više cijene žrtve koje su Madiba i drugi pretrpjeli za slobodu", rekao je uporabivši Mandelino plemensko ime. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene