Obavijesti Video Pretražite Navigacija
situacija se ne smiruje

Azerbajdžan proglasio djelomičnu mobilizaciju: Dosad je najmanje 21 osoba poginula, a stotine su ozlijeđene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Armenija i Nagorno Karabah već su u nedjelju proglasili izvanredno stanje i opću mobilizaciju, a Azerbajdžan je to učinio u ponedjeljak.

Azerbajdžan je u ponedjeljak proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju, nakon sukoba s armenskim snagama oko pokrajine Nagorno-Karabah.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sporazum o prekidu vatre Azerbajdžan i armenski separatisti bez dogovora o miru: "Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama" Gorski Karabah Nakon 24 sata Kraj sukoba? Armenci se predali, polažu oružje

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev potpisao je dekret o mobilizaciji, drugog dana sukoba u kojem je, kako su objavile obje strane, bilo mrtvih.

Dvije su zemlje ratovale u 1990-ima zbog spomenute pokrajine koja se nalazi u Azerbajdžanu, a Armenci su većina te su proglasili samostalnost u spornom području koje je međunarodno priznato kao dio Azerbajdžana.

Armenija i Nagorno Karabah već su u nedjelju proglasili izvanredno stanje i opću mobilizaciju.

Savjetnik azerbajdžanskog predsjednika zanijekao je u ponedjeljak da je Turska poslala borce iz Sirije u Azerbajdžan kako bi pomogla tamošnjim snagama.

"Glasine o militantima iz Sirije koji su navodno raspoređeni u Azerbajdžanu još su jedna provokacija armenske strane te je riječ o potpunoj besmislici", rekao je savjetnik predsjednika Hikmet Gadzijev.

Armenski veleposlanik u Rusiji ranije je rekao da je Turska poslala oko četiri tisuće vojnika iz sjeverne Sirije u Azerbajdžan te da oni sudjeluju u borbama, objavile su agencije Interfax i RIA.

Armenski je parlament također u ponedjeljak osudio "potpuni vojni napad" Azerbajdžana na teritorij Nagorno Karabaha te je poručio da bi turska umiješanost u krizu mogla destabilizirati regiju.

"Međunarodna zajednica trebala bi poduzeti aktivne korake da spriječi ne samo agresiju Azerbajdžana već i turske ambicije da bude uključena u konflikt, što će dovesti do destabilizacije regije", rekao je predsjednik parlamenta Ararat Mirzojan.

Snage Armenije i Azerbajdžana sukobile su se u nedjelju ujutro, a međusobno se optužuju za upotrebu teškog topništva.

Prema izvještajima je najmanje 21 osoba poginula, a stotine su ozlijeđene.

Od 2016. ovo su najveći sukobi između Armenije i Azerbajdžana oko sporne pokrajine, zbog čega raste zabrinutost za stabilnost sjevernog Kavkaza, koji je koridor za plinovode i naftovode za opskrbu međunarodnog tržišta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene