Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon napada u Beču

Austrija razmišlja o dugotrajnom zatvoru za osuđene teroriste i oduzimanju državljanstva potencijalnim napadačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog zakona kojeg je kancelar Kurz predstavio u srijedu predviđa da bivši zatvorenici koji predstavljaju teroristički rizik nose elektroničku narukvicu kojom bi ih vlasti mogle nadzirati.

Austrijska vlada planira zadržati osuđene teroriste iza rešetaka i nakon odsluženja izrečene zatvorske kazna ako se ne odreknu svojih ekstremističkih ideja, objavila je vlada tjedan dana nakon smrtonosnog terorističkog napada u Beču.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

"Ako se mentalno poremećeni kriminalci mogu doživotno zatvoriti jer predstavljaju opasnost, teroristi koji predstavljaju opasnost također bi mogli biti doživotno zatvoreni", rekao je konzervativni kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za medije u srijedu.

Bivši zatvorenici, za koje se smatra da predstavljaju teroristički rizik, morat će nositi elektroničku narukvicu kojom će ih vlasti moći nadzirati, navodi se u prijedlogu zakona predstavljenog u srijedu.
Vladajuća koalicija konzervativaca desnog centra i lijevih Zelenih također želi oduzeti austrijsko državljanstvo onima s dvojnim državljanstvom i vozačke dozvole potencijalnim napadačima.

Kujtim Fejzulai je 2. studenoga ubio četvero ljudi i ozlijedio više od 20 u središtu Beča prije nego što ga je ubila policija. Austrijanac koji je imao i sjevernomakedonsku putovnicu uvjetno je otpušten u prosincu 2019. Bio je osuđen za terorizam nakon pokušaja da se pridruži ekstremistima Islamske države u Siriji. Uvjetni otpust dopušten je uz sastanke sa savjetnikom za deradikalizaciju na koje je Fejzulai redovito išao.

Vlada u Beču pod pritiskom je otkako je otkriveno da austrijska obavještajna agencija nije reagirala na susret Fejzulaija s radikalnim islamistima iz Njemačke i Švicarske u srpnju. Također, Slovačka je Austriju u srpnju obavijestila da je Fejzulai pokušao u toj zemlji kupiti streljivo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene