Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tony Abbot na selu

Australski premijer preselio ured u šator

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon lanjske pobjede na parlamentarnim izborima vođa australskih konzervativaca rekao je da želi 'postati premijer za pitanja aboridžina' i obvezao se provesti tjedan dana u nekom njihovom selu.

Australski premijer Tony Abbott svoj je ured privremeno preselio u šator u zajednici aboridžina čime simbolički izražava poštovanje prema autohtonoj manjini koja je dugo vremena bila socijalno isključena.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

Nakon lanjske pobjede na parlamentarnim izborima vođa australskih konzervativaca rekao je da želi 'postati premijer za pitanja aboridžina' i obvezao se provesti tjedan dana u nekom njihovom selu.

Sa suradnicima se Abbott smjestio blizu Nhulunbuya na krajnjem sjeveru Australije, osam sati leta od prijestolnice Canberre s kojom je u stalnom kontaktu.

Kada su prvi doseljenici iz Europe počeli nastanjivati Australiju 1788. godine aboridžina je bilo oko milijun, a danas ih je tek 470.000 od 23 milijuna Australaca. Demografski su najslabija i zbog visoke stope smrtnosti djece, neuspjeha u školi, nezaposlenosti, ovisnosti i kriminala najsiromašnija i najzanemarenija skupina.

Ništa nije naučio: Još jednog premijera ismijali tviteraši

Tony Abbott, koji je učio teologiju u katoličkoj ustanovi, volontirao je pomažući aboridžinskim zajednicama prije nego je postao premijer. U ponedjeljak je ponovio da želi raspisati referendum sa zahtjevom da se ustavom prizna status aboridžina. Lani je australski parlament priznao da su oni bili prvi stanovnici otoka.

'Reforma će zapravo dopuniti, a ne mijenjati naš ustav', rekao je Abbott i objasnio 'da se prvi Australci više nikada ne smiju osjećati strancima u vlastitoj zemlji'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene