Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimka razgovora

AUDIO: Poslušajte kako Mladić izaziva Karadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
čini se da je Ratko Mladić diktafonom volio snimati razgovore koje je vodio tijekom vrijeme rata. Jedan takav s Dobricom Ćosićem, bivšim predsjednikom SFRJ, objavio je srpski Press.

Mladić je spomenuti razgovor snimio 1995. godine, a povod tog razgovora bilo je očuvanje Republike Srpske od raspada, nakon što je Radovan Karadžić, koji se trenutno nalazi na optuženičkoj klupi za ratne zločine na prostoru bivše države u Haagu, jednostrano smijenio Mladića s mjesta zapovjednika Vojske RS. Mladić je takvu odluku odbio, a svađa između njih dvojice izbila je odmah nakon hrvatske vojne akcije 'Oluja'.

Pročitajte i ovo Xi Jinping održao bukvicu Justinu Trudeauu na marginama summita VIDEO Pogledajte kako je kineski predsjednik očitao bukvicu kanadskom premijeru: "To nije u redu" Daniel Markić, ravnatelj SOA-e - 3 VELIKI INTERVJU Ravnatelj SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nove TV o korupciji, cyber prijetnjama i Afganistanu: "Doći će sigurno do migrantske krize"

U vrijeme snimanja razgovora, Ćosić nije bio predsjednik SFRJ, a Mladić, koji je namjerno snimao razgovor, nekoliko je puta vješto provocirao Ćosića, želeći sebe predstaviti u svijetlu zaštitnika srpskog naroda, bez kojeg bi sve propalo. 'Moramo, moramo, dragi Ratko, da se složimo svi! Svi, vi, Slobodan i Radovan morate se sada složiti, inače ćemo propasti ako se ne složimo! ... A možete li vas dvojica, da vi to njemu osobno kažete?', pita u razgovoru Mladića, Ćosić.

'Ne! Ne mogu ja njemu osobno! Rekao sam mu preko Biljane (Plavšić, bivše predsjednice RS), i ja i moji suradnici. Od njega je traženo da to javno povuče, da stavi van snage te nerazumne odluke i da zajedno sa Vojskom i rukovodstvom iz Srbije i Jugoslavije podmetne leđa u cilju obrane naroda. On i dalje vrši neki svoj marketing i vrši ga s grupom stranih i domaćih novinara, neke svoje promocije vrši i zaluđuje narod. To će nas odvesti u još veću propast', odgovara Mladić.

Taj razgovor, kao i stotine drugih, koji se nalaze na oko stotinu audio kaseta, predan je tužiteljstvu Haškog tribunala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene