Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Analitičar Ivica Mandić o Milanoviću: "Neka se oni svađaju u sobi, ali neka izađu sa jedinstvenim stavom"

Aktualno Galerija Ivica Mandić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Ivica Mandić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Ivica Mandić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić, vojni analitičar Galerija 1/3 >>
Gost u Dnevniku Nove TV bio je analitičar Ivica Mandić koji je komentirao stav predsjednika Milanovića o ratu u Ukrajini, ali i moguće ishode rata sada kada se Zapad odlučio poslati tenkove.

Analitičar Ivica Mandić smatra da ponašanje predsjednika Zorana Milanovića apsolutno šteti Hrvatskoj.

"Meni je nezamislivo da ne shvaćaju što znači kad iz izvršne vlasti govore javno nešto o pitanju kao što je rat. Neka se oni svađaju u sobi, koliko god treba, ali neka izađu sa stavom koji je jedinstven, državna politika to mora. Imamo čudne izjave predsjednika Orbana i predsjednika Republike Hrvatske. Nama to ne treba.", rekao je Mandić.

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 MIRKO BILANDŽIĆ Hoće li Leopardi promijeniti tijek rata u Ukrajini? Sigurnosni stručnjak za DNEVNIK.hr o ruskim prijetnjama Zapadu

Zapad nije bio sklon isporučiti tenkove - evo sad ih ipak šalju - hoće li to Ukrajini donijeti prevagu?

"U tijeku ratnih operacija koje su iznimno teške, osobito u Bahmutu, onaj dio snaga koji Ukrajina priprema za ofenzivne operacije ne intervenira s njima u Bahmutu nego ih priprema za napad da bi se dovršio rat. Što se tiče tehnološke prednosti zapadnih tenkova podsjetit ću da tri od četiri tenka o kojima se sada govori, svi imaju Rajnmetalov top.

Ta tehnološka prednost je toliko velika da više od četiri kilometra daljine može skinuti bilo kakav tenk. Senzori, posebno kada govorimo o Abramsu njegova zaštita koja je po prilici tajna i to je jedan od razloga skepse. Zapad je preskočio tabu i ja očekujem da je sljedeća instanca slanje helikoptera i borbenih zrakoplova", rekao je analitičar.

Nakon tenkova, sljedeći na popisu ukrajinskih želja su zapadni borbeni zrakoplovi i helikopteri i bespilotne letjelice. Mandić smatra da je apsolutno realno da Kijev dobije takvo oružje.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i Joe Biden 4 RAT U UKRAJINI Američki predsjednik stiže u Europu na poseban datum? Stigao ruski odgovor na isporuku tenkova Ukrajini

"Ne radi se tu o stotinama letjelica već o nekoliko eskadrila kojima bi Ukrajina riješila pitanje zračnog prostora. Radi se o borbenim helikopterima kojima bi se multiplicirala moć ovih tenkova. Sve zajedno treba uvezati u jedan zajednički funkcionirajući sustav. Kada pripremate vojsku od skoro milijun vojnika radite sve da smanjite krv. To je jedna prilično pametna želja", rekao je Mandić za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene