Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti li poljoprivrednicima monopol?

Amerikanci odobrili spajanje Bayera i Monsanta, ali obje tvrtke morale pristati na prodaju biznisa u vrijednosti od 9 milijardi dolara

Prosvjed protiv spajanja Bayera i Monsanta (Foto: AFP)
Prosvjed protiv spajanja Bayera i Monsanta (Foto: AFP) Foto: Afp
Globalni poljoprivredni poslovni giganti Bayer i Monsanto dobili su dozvolu antitrustovskog regulatornog tijela SAD-a za međusobnim spajanjem, nakon što su obje kompanije pristale na prodaju dijela vlasništva u vrijednosti od 9 milijardi dolara.

Bayer je pristao prodati svoj poslovni udio u proizvodnji sjemena i herbicida trećoj kompaniji, njemačkoj kemijskoj tvrtki BASF, a prodati će i svoje poslovanje u rastućem sektoru digitalne poljoprivrede, kao i čitav niz intelektualnog vlasništva te projektata koji su u fazama istraživanja ili razvoja, piše LA Times.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Navedena rasprodaja vlasništva usmjerena je prema sprječavanju Bayera i Monsanta od korištenja njihove zajedničke kontrole nad proizvodnjom sjemena i kemikalija za tretiranje sjemena, kako bi povećali cijene poljoprivrednih proizvoda za krajnje korisnike, a to su poljoprivrednici i potrošači.

Povijesno gledano, tek šest kompanija u svijetu, uključujući Bayer i Monsanto, dominirale su svjetskom trgovinom sjemena i poljoprivrednih kemikalija.

Spajanje tih dviju kompanija već su odobrila regulatorna tijela Europske unije, Rusije i Brazila.

SAD su dogovor o spajanju Bayera i Monsanta pručavale više od godinu dana te su došli do zaključka da bi nakon njegove provedbe, Bayer postao najveći svjetski proizvođač sjemena kukuruza. Ista tvrtka već drži prodaju ključnog pesticida za poljoprivrednike koji uzgajaju kukuruz pa bi imali i dobar poticaj za dizanjem cijena tih pesticida, računajući da poljoprivrednici praktički nemaju drugog izbora.

Istraživanje i prodaja poljoprivrednih kemikalija nalazi se u rukama tek pet kompanija, a spajanjem Bayera i Monsanta ta se brojka svodi na njih tek četiri.

Sam Bayer spajanje s Monsantom brani govoreći da je to najsigurniji način da se osigurapoljoprivredna proizvodnja, obzirom da rast globalne populacije te u tom smislu ističu Monsantovu prednost u biljnoj genetici te vlastiti portfelj pesticida i drugih kemikalija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene