Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nakon dubinske analize

Ništa od američkog odgovora ruskim nuklearnim super-projektilima: Pentagon raskinuo ugovor s Boeingom - zbog problema s dizajnom

Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP)
Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP)
Aktualno Galerija Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP) Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP) Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP) Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP) +0 Američka proturaketna obrana (Foto. Arhiva/AFP) Galerija 1/3 >>
Američko ministarstvo obrane otkrilo je ovaj tjedan da je njihov ugovor s tvrtkom Boeing vrijedan više milijardi dolara kojim se radi na razvoju novog presretača batalističkih projektila propao zbog toga što je taj projekt prožet problemima s dizajnom.

Poziv na raskid programa RKV (Redesigned Kill Vehicle) uputio je Mike Griffin, visoki dužnosnik američkog ministarstva za obranu, istraživanje i inženjering, 14. kolovoza. Raskid, kojim su navedeni "problemi tehničkog dizajna", stupio je na snagu 22. kolovoza.

Prekid projekta bio je odgovorna stvar koju je trebalo napraviti“, rekao je Griffil za Defense News u izjavi koju je dao u srijedu. „Programi u razvoju ponekad se susreću s problemima. Nakon izvršene dubinske analize, odlučili smo da je put kojim idemo nije profitabilan te smo odlučili više ne ići njime“, rekao je Griffin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se gdje je završila PROVOKACIJE ILI NEŠTO DRUGO? Sjeverna Koreja ponovno ispalila balističku raketu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija zaprijetila Danskoj 'Pridružite li se NATO-u postat ćete meta naših nuklearnih prijektila'

„Ova odluka podupire naša nastojanja da dobijemo punu vrijednost svakog budućeg dolara poreznih obveznika potrošenih na obranu“, nadodao je Griffin.

Program RKV-a pod vodstvom Boeinga, čija je cijena iznosila oko 5,8 milijardi dolara, očekivalo se da će zamijeniti Pentangonov Exoatmospheric Kill Vehicle na sustavu presretača GMD (Ground-Based Midcourse Defense), prenosi Sputnik.

Prema pisanju portala Defense News, novi presretački projektil također bi bio postavljen na otprilike 64 buduća zemaljska sustava. Kada je program prvi put lansiran 2016. godine, Agencija za proturaketnu obranu (MDA) naznačila je da planira provesti prvi test leta 2019. godine, s tim da bi projektil u uporabu išao naredne 2020. godine. Međutim, kasnije procjene pokazale su da bi sustav u uporabu mogao ući tek 2025. godine.

Nalog za zaustavljanje rada još je ranije izdan u ugovoru nakon što su i MDA i Boeing u prosincu 2018. godine odgodile kritički pregled RKV-a zbog otkrića propusta službenika u "kritičnim komponentama" dizajna programa. „Ministarstvo je na kraju utvrdilo da su problemi s tehničkim dizajnom bilo toliko značajni da su ili nepremostivi ili troškovno neisplativi ispravljanje “, objasnio je Griffin u svojoj izjavi u srijedu.

Raytheon, koji je bio odgovoran za program i služio kao osnivač RKV-a, naznačio je da podržava taj korak i da će tvrtka „nastaviti razvijati i nuditi širok spektar naprednih tehnologija proturaketne obrane dostupnih za zaštitu SAD-a sada i u budućnosti“.

Gledajući u budućnost, Ministarstvo obrane očekuje kako će pokrenuti natječaj za novi ugovor za dizajn presretača nove generacije za GMD sustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene