Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Bijele kuće

Trump najavio nove sankcije Iranu: "Sulejmani je bio terorist i planirao je nove napade na američke ciljeve"

Trump je su svojem kratkom obraćanju kazao da američka vojska u iranskom raketiranju nije pretrpjela gubitke, najavio je nove ekonomske sankcije Iranu i pozvao Europu da izađe iz iranskog nuklearnog sporazuma.

"Dok sam ja predsjednik SAD-a Iranu neće biti dozvoljeno nuklearno oružje", kazao je na samom početku. Naveo je da je u iranskom napadu na američke baze šteta bila minimalna. "Nismo pretrpjeli nikakve gubitke. Svi naši vojnici su na sigurnom, a u vojnim bazama je šteta minimalna", dodao je. Trump je kazao da je američka vojska spremna na sve, no "čini se da je Iran za sada zastao". "Čini se da je Iran zastao, što je dobra stvar za sve strane i vrlo dobra stvar za cijeli svijet", objasnio je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin susret predsjednika Prvo Putinovo putovanje u članicu NATO-a od početka rata: Čeka se rasprava o važnom pitanju Ilustracija Tenzije u porastu U napadu stradali deseci američkih vojnika, Biden najavio odgovor, a Trump poručio: "Na rubu smo trećeg svjetskog rata"

"Prošli tjedan eliminirali smo vodećeg svjetskog terorista, koji je planirao nove napade na američke ciljeve, ali mi smo ga zaustavili". Raketni atentat na Kasima Sulejmanija opisao je kao "odlučnu akciju za zaustavljanje nemilosrdnog terorista". "Sulejmani je planirao nove napade na SAD, no zaustavili smo ga. Obučavao je terorističku vojsku, uključujući Hezbolah, da izvode terorističke napade na civilno stanovništvo. Potaknuo je krvave građanske ratove širom regije. Ozlijedio je i ubio tisuće američkih vojnika podmetanjem bombi", objasnio je.

"Napokon, ljudima i vođama Irana želimo da imate sjajnu budućnost, onakvu kakvu zaslužujete te da živite u skladu s narodima svijeta. Sjedinjene države spremne su prihvatiti mir sa svima koji ga traže", kazao je.

Najavio nove ekonomske sankcije

Kazao je da je Sulejmani nedavne napade usmjerio na američko osoblje u Iraku te da su "teško ranjena četiri dužnosnika, a jedan Amerikanac je ubijen". Smatra da je Sulejmani organizirao napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu.

Najavio je nove ekonomske sankcije Iranu, no nije precizirao o kakvim se sankcijama radi.

Pozvao je Europu da se "odvoji od ostataka iranskog nuklearnog sporazuma" koji je nazvao "budalastim". "Iran mora napustiti svoje nuklearne ambicije i okončati svoju podršku terorizmu", rekao je Trump. "Svi zajedno moramo raditi na postizanju sporazuma s Iranom koji svijet čini sigurnijim i mirnijim mjestom", dodao je. Uputio je poziv i NATO-u da se više uključi u događanja na Bliskom Istoku.

U svojem govoru, Trump se dotaknuo i nafte. Kazao je da, otkako je preuzeo dužnost predsjednika, "Amerika je dostigla energetsku neovisnost". "Sada smo najveći proizvođači nafte u prirodnog plina u svijetu. Neovisni smo i ne treba nam nafta na Bliskom Istoku", objasnio je.

Hoće li početi pregovore?

Trumpov govor o sukobu s Iranom bio je najavljen za raniji termin, no doznaje se da je tijekom utorka poslijepodne i večeri američki predsjednik obavio niz telefonskih poziva zastupnicima, uključujući i senatora Jamesa Inhofea, republikanca iz Oklahome. "On želi otvoriti pregovore s Iranom", kazao je Inhofe novinarima i dodao da je Trump bio raspoložen i uvjeren kako su posljednji napadi donijeli mogućnost početka pregovora.

Demokrati u Kongresu osudili su "Trumpove prijetnje napadima na kulturna mjesta u Iranu". Od predsjednika zahtijevaju da se suzdrži od daljnjeg sukoba. "Ako nešto volim, to je zakon. Ali razmislite o tome - ubijaju naše ljude, dižu u zrak naš narod i tada bi morali biti vrlo nježni prema njihovim kulturnim institucijama", kazao je Trump u utorak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvali su u srijedu na suzdržavanje od daljnje eskalacije američko-iranske krize te izrazili "duboku zabrinutost" razvojem cijele situacije. U zajedničkoj izjavi su naveli da su obojica "uvijek bila protiv stranih intervencija i jednostranih vojnih akcija". Pozvali su strane koje su uključene u sukob da "djeluju suzdržano", piše CNN.

Svijet strahuje od novih sukoba

Podsjetimo, svijet strahuje od novih sukoba na Bliskom istoku nakon što su je Iran ispalio rakete na američke baze u Iraku kao osvetu za ubojstvo iranskog generala Sulejmanija prošlog tjedna. Stručnjaci kažu da je strah opravdan.

Naime, američka vojska potvrdila je u srijedu da je Iran ispalio balističke projektile na dvije vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici. Informaciju o napadima potvrdila je i iranska Islamska revolucionarna garda. Pentagon je potvrdio da su dvije vojne baze u Iraku – Al Asad i Erbil – u kojima su stacionirani američki vojnici pogođene s više od 12 projektila koji su lansirani iz Irana.

Sulejmanija, koji je bio odlikovani veteran osmogodišnjeg rata s Irakom, mnogi Iranci smatraju nacionalnim junakom. Također ga se smatralo drugom najjačom figurom u Iranu nakon Hamneija.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene