Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Malo vjerojatno'

Američki general ne vjeruje da će uspjeti srušiti Gadafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Carter Ham, načelnik Američkog zapovjedništva za Afriku (AfriCom), je izrazio skepticizam u pogledu sposobnosti libijskih pobunjenika da sami sruše režim libijskog diktatora Moamera Gadafija.

'Ja bih to procijenio kao malu vjerojatnost', rekao je general Ham u svjedočenju pred američkim Senatom, odgovarajući na pitanje misli li da libijski pobunjenici mogu osvojiti glavni grad Tripoli i svrgnuti Gadafija. Carter Ham je kao načelnik AfriCom-a bio zadužen za prvu fazu operacije Zora Odiseje pod mandatom UN-a, uvođenje zone zabrane leta nad Libijom. Vođenje operacije je formalno preuzeo NATO, nakon čega SAD prestaje aktivno sudjelovati u borbenim misijama i preuzima logističku potporu.

Pročitajte i ovo Sergej Surovikin Nema ga od subote Nestao ruski general koji je navodno znao za Wagnerovu pobunu: "Ono što će se dogoditi ovom čovjeku bit će vrlo zanimljivo" Ante Gotovina (lijevo)/načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov Govor postao hit Branitelji koji su se družili s Gotovinom neće pred kamere, načelnik Pakoštana znao za druženje: "Kriv sam, zvao sam ga tamo. Ostalo bi tiho da se on nije pojavio''

>> Gadafi u pismu poželio Obami sreću na izborima

Ham je rekao da su zračni udari, pokrenuti 19. ožujka, 'znatno naštetili' sposobnosti Gadafijeva režima da napada civile, osim u opkoljenom gradu Misrati. Hamov skepticizam odražava rastuću zabrinutost u SAD-u i Europi da sukob u Libiji ide prema zastoju, s Gadafijevim režimom koji zadržava nadzor nad Tripolijem i snagama pobunjenika koje drže istočne dijelove zemlje i Bengazi, pod zaštitom zračnih snaga NATO-a.

Pobunjenici se i dalje bore da obrane Misratu, rekao je Ham, ističući da se snage režima nalaze u nekim dijelovima grada, što otežava NATO-u izvođenje zračnih udara.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene