Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Vučić ide u UN

Reporteri Nove TV iz Prištine i Beograda: Na Kosovu nije zabilježen ni najmanji incident, u Srbiji se prosvjeduje

Andrija Jarak i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak i Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Vojska Kosova koja je osnovana u petak bit će glavna tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, kojoj će u ponedjeljak prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija tvrdi da je Kosovo prekršilo međunarodno pravo, odnosno rezoluciju 1244 koja predviđa demilitarizaciju naoružanih grupa kosovskih Albanaca, a sigurnosna pitanja povjerava mirovnim snagama KFOR-a, koje predvodi NATO. O stanju na Kosovu i u Srbiji su uživo u Dnevniku Nove TV izvještavali reporteri Barbara Štrbac i Andrija Jarak.

Usprkos tenzijama između Beograda i Prištine koje je izazvalo osnivanje kosovske vojske, u subotu je na Kosovu bilo mirno.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

"Na Kosovu nije zabilježen ni najmanji incident. Snage KFOR-a, međunarodne policije, ali i kosovske policije su raspoređene po najvažnijim točkama sjevernog dijela Kosova, osobito na mostu preko rijeke Ibar u Kosovskoj Mitrovici, koji taj grad dijeli po pola", rekao je Andrija Jarak uživo tijekom javljanja u Dnevnik Nove TV.

"U subotu se oglasilo i zapovjedništvo KFOR-a. Rekli su da će oni, unatoč osnivanju kosovske vojske, i dalje ostati na Kosovu kao jamac mira i stabilnosti. Podsjetit ću, nešto više od 4000 vojnika je ovdje od 1999. godine", dodao je Jarak.

Aleksandar Vučić: "Rekli su da žele sve i pod svaku cijenu"

Skupština Republike Kosovo je cijeli dan pokušavala donijeti Rezoluciju o nastavku dijaloga sa Beogradom.

"Uspjeli su ju donijeti u subotu navečer, kada su tražili zastupnike po hodnicima kako bi sa 61 glasova donijeli rezoluciju koja bi trebala osigurati nastavak razgovora sa službenim Beogradom", rekao je Jarak tijekom javljanja uživo.

Rezolucija koju je donijelo Kosovo, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, podrazumijeva da se svaki dogovor mora dovesti do potpune nezavisnosti Kosova u okvirima sadašnjih granica te da cjelovitost Kosova mora biti zadržavna po unitarnom principu, odnosno da dijelovi Kosova ne mogu biti autonomni.

"Drugim riječima, željeli su zatvoriti vrata svakom dijalogu. Ovim su tim papirom rekli: 'Mi hoćemo sve i pod svaku cijenu'", rekao je Vučić u intervjuu za Prvu televiziju.

Također, Vučić je potvrdio da će nazočiti sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će se raspravljati o kosovskoj vojsci.

"Ići ću bez obzira hoće li ona biti otvorena ili zatvorena za javnost. Reći ću koliko smo truda i energije uložili u kompromis, a drugi ga nisu željeli. To ću u lice reći onima koji se prave da podržavaju dijalog i kompromis", rekao je Vučić.

U tu vojsku, koja bi trebala imati 5000 vojnika, Kosovo u naredne tri godine planira uložiti 170 milijuna eura, rekao je Andrija Jarak tijekom javljanja uživo.

Probleme Vučiću stvaraju i prosvjednici u Srbiji

Osim zbog Kosova, predsjednik Vučić se mora brinuti i zbog prosvjednika koju su drugi vikend zaredom izašli na ulice. Reporterka Barbara Štrbac je tijekom javljanja uživo u Dnevniku Nove TV rekla da su građani bez ikakvog službenog organizatora u velikom broju izašli na ulice.

"Prošlotjedni prosvjed održao se pod nazivom 'Stop krvavim košuljama' zbog nedavnog napada na vođu Pokreta Levice Srbije, Borka Stefanovića. Ove subote prosvjed je održan pod nazivom 'Hajde da se prebrojimo' i to zbog, kako kažu prosvjednici, izvještavanja dijela medija sklonih Vučiću. Naime, kažu prosvjednici, ti su mediji umanjili broj građana koji su bili na prošlotjednom prosvjedu", dodala je Štrbac.

Također je rekla da je zasad nepoznato koji je sljedeći korak prosvjednika.

"Još se ne zna hoće li se ovi prosvjedi ponavljati iz tjedna u tjedan. Vučić je, u svome obraćanju nakon prošlotjednog prosvjeda, rekao da ga ne zanima koliko ljudi izađe na ulice i da neće udovoljiti niti jednom zahtjevu prosvjednika", rekla je Štrbac.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene