Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtva rasizma i netolerancije?

VIDEO: Aboridžin se 'živ skuhao' u kombiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge za zaštitu ljudskih prava u Zapadnoj Australiji pozvale su javnost na prosvjed, nakon nalaza mrtvozornika vezanog za smrt Aboridžina, koji je umro od posljedica udara vrućine, dok je bio zatočen u kombiju dvojice zaštitara bez klime i vode.

Nalaz mrtvozornika otkrio je kako je 46-godišnji Ian Ward umro u krajnje 'nehumanim i sramotnim' uvjetima, od posljedica toplotnog udara. Warda je policija uhitila 26. siječnja prošle godine zbog prometnih prekršaja, a dvojica zaštitara, koji rade za privatnu zaštitarsku kompaniju, nesretnika su punih 350 kilometara vozili u zadnjem dijelu kombija na 40 stupnjeva Celzijusa, bez klime i nedavši mu ni kapi vode.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dosta jeftino za preseljenje? Australske farme za samo dolar na tjedan Slika nije dostupna Uhvaćeni preljubnik Schwarzenegger prevario suprugu s Playboyevom zečicom

Osim tog, zaštitari se nisu potrudili niti provjeriti kakvo je bilo stanje nesretnog Warda, što je mrtvozornik ocijenio kao uvijete, koji teško da su uopće mogli biti gori ili pogubniji za njega. Službenu istragu zatražio je odbor The deaths in Custody Watch. 'Očito je kako se radilo o sistematskoj diskriminaciji i rasizmu u pravosuđu, a mi želimo javnu istragu u vezi s tim', kazao je Marc Newhouse, iz spomenutog odbora.

'Smatram kako smo pokazali nemar i smatram da sam osobno odgovorna za tu tragediju, iako možda nisam pravno odgovorna za nju', kazala je australskim medijima Margaret Quirk, ministrica korektivnih službi u Zapadnoj Australiji, ne mogavši zadržati suze. Dvojica nesavjesnih zaštitara u međuvremenu su udaljeni s radnog mjesta.

Načelnik Ministarstva korektivnih službi, Ian Johnson, nije se obratio medijima, no poslao je priopćenje u kojem je navedeno kako su učinjene značajne promijene u transportnom sustavu prijevoza zatvorenika. Mrtvozornik je preporučio zračni transport, ukoliko se radi o duljim relacijama, a obitelj preminulog Warda, razmatra tužbu zaštitarske tvrtke odgovorne za njegovu smrt.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene