Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stotine navijača dočekale Dinamovce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon fantastične pobjede nad Ajaxom u Amsterdamu, nogometaši Dinama stigli su u zagrebačku zračnu luku gdje su ih dočekale stotine vjernih navijača.

Pročitajte i ovo Doček Nove godine Sydeney Centar Sydneyja Milijuni ljudi u opasnosti: Na dočeku Nove godine širila se smrtonosna bolest Novogodišnji prognam Nove TV - 1 više od milijun i 460 tisuća gledatelja Program Nove TV bio je prvi izbor gledatelja u novogodišnjoj noći

Dinamo je, iako rezultat ne zvuči tako, večeras u Amsterdamu potpuno nadigrao Ajax, pobijedio s 3:2 i konačno, zbog više pogodaka postignutih u gostima, ostvario toliko željeni cilj - Dinamo će konačno jesen provesti u Europi.
Ključni trenuci bili su oni s početka prvog produžetka, nakon što je regularnih 90 minuta završilo rezultatom 1:0 za Dinamo (Modrić u 34. minuti s 11 metara).

Tada je, naime, Mandžukić u samo dvije minute zabio dva pogotka, od kojih jedan na odlično nabacivanje Mihaela Mikića i Dinamo je tada već praktički osigurao pobjedu, s obzirom na to da je u prvoj utakmici u Maksimiru Ajax pobijedio s 1:0.

No, nakon samo nekoliko minuta Ajax je pokazao da je velik klub i smanjili su rezultat na 3:1.

Nakon primljenog pogotka modri su dobro držali igru i više-manje rutinski privodili utakmicu kraju, ako izuzmemo dvije prilično opasne situacije ispred Dinamovog gola, od kojih je jednu riješio odlični vratar Koch, koji je danas i inače branio izvanredno i jedan je od najzaslužnijih za ovaj veliki uspjeh hrvatskog prvaka.

U samoj sučevoj nadoknadi, očito u sebi već slaveći veliku pobjedu, Dinamovi igrači dozvolili su Ajaxu da zabije još jedan prilično jeftin gol i smanje rezultat na nezgodnih 3:2.

>> Amsterdam: 42 uhićena navijača, ozlijeđena 3 policajca

No, nasreću, vremena za veliki preokret nije bilo - Dinamo nastavlja natjecanje, Ajax je teško poražen na svom terenu.

Nogometaši Dinama tako su izborili nastup u jednoj od
skupina Lige UEFA, odnosno osigurali još najmanje četiri utakmice u Europi ove sezone.

Iako se činilo da nakon loše igre i poraza u Zagrebu Dinamo nema izgleda protiv Ajaxa, momčad iz Maksimira je odigrala puno hrabrije, a samim time i bolje u uzvratu, te za takav pristup je nagrađena velikom pobjedom.

Trener Branko Ivanković je u napad postavio dvojicu mladih igrača Marija Mandžukića i Josipa Tadića koji su svojom agresivnošću radili velike probleme Ajaxovoj obrani. Ipak, prvu prigodu na utakmici imao je Ajax, ali nesporazum u obrani Dinama u šestoj minuti nije uspio iskoristiti Suarez.

Inače, prvu veliku prigodu Dinamo je imao u 13. minuti, Mandžukić se izborio za jednu loptu na desnom krilu, te uspio centrirati, ali udarac glavom Tadića je odsjeo na vratnici.

Zagrepčani su do vodstva stigli nakon malo više od pola sata igre kada je Van der Wiel apsolutno nepotrebno u kutu kaznenog prostora startao na Mandžukića, a engleski sudac Clattenburg je pokazao na bijelu točku. 

Siguran izvođač bio je Dinamov kapetan Luka Modrić.

Koliko je Ajaxov trener Henk ten Cate bio nezadovoljan igrom svoje momčadi pokazuje i podatak da je istog trenutka kada je dosuđen 11-erac za Dinamo napravio prvu izmjenu. No, ulazak Delorgea umjesto Colina nije donio nikakvu promjenu nabolje. Tek kada je Ogararu ušao umjesto Van der Wiela u 62. minuti Ajax je uspio stvoriti pritisak na Dinamovoj polovici igrališta.

Taj pritisak rezultirao je tek sporadičnim prijetnjama po Georga Kocha, najbolju je imao Suarez u 76. minuti, ali Koch je odlično obranio. Dinamo je mogao proći i prije produžetaka kada je Modrić odličnom solo-akcijom u 88. minuti ušao u kazneni prostor Ajaxa, ali nije više imao snage za jači udarac, pa je Stekelenburg obranio.

Prvi produžetak započeo je za Zagrepčane kao iz bajke. Mario Mandžukić je s dva pogotka u dvije minute, 94. i 96., osigurao prolazak u Ligu UEFA-e. Doduše, kod prvog pogotka Dinamo je imao veliku sreću jer pomoćni sudac Matadar nije signalizirao da se Mikić nalazi u zaleđu, uslijedio je centaršut kojega je Mandžukić glavom proslijedio u mrežu. 

Samo dvije minute kasnije Mandžukić je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora na desnoj strani, napravio dva koraka prema vratima i potom jakim prizemnim udarcem pogodio suprotni kut nemoćnog Stekelenburga.

Do kraja utakmice Klaas-Jan Huntelaar postigao je dva pogotka, drugoga u posljednjim sekundama utakmice, kojima je samo uspio ublažiti poraz Ajaxa.

Ždrijeb skupina Lige UEFA održat će se u utorak, 9. listopada u Nyonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene