Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peterostruki olimpijski prvak otišao u mirovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najboljih plivača u povijesti 24-godišnji Australac Ian Thorpe, vlasnik pet zlatnih odlučja sa Olimpijskih igara, objavio je završetak karijere.

U posljednje vrime eIan gotovo da nije ni sudjelovao na natjecanjima, dijelom zbog ozljeda, a dijelom i zbog, kako je rekao, zamora. 

Pročitajte i ovo Hayford Okine - 3 Kralj balansa Hrvatska ima novog Guinessova rekordera: "Prvo sam postavio rekord pa sam ga ovim oborio" Slika nije dostupna Thorpe: 'Nikada nisam varao'

'Odlučio sam otići u mirovinu iako znam da sam premlad za to. Bila je to najteža odluka u mom životu. Imao sam odličnu karijeru, no plivanje više nije najvažnija stvar u mom životu', izjavio je Thorpe na konferenciji za novinare u Sydneyu. Konferenciju za novinare u izravnom je prijemosu pratila cijela Australija.

Napomenuo je kako je konačnu odluku o odlasku u sportsku mirovinu donio u nedjelju i to nakon što je odlučio da neće nastupati na SP-u, koje se u ožujku sljedeće godine održava u Melbourneu.

Thorpe je nakon OI u Ateni 2004., gdje je osvojio zlatne medalje na 200m i 400m slobodno, uzeo pauzu koja je trajala više od godinu dana. Ove godine vratio se treninzima, no konstantno su ga pratili problemi s ozljedama i nedostatkom motivacije.

Na upite o mogućem povratku, te da li bi se mogao predomisliti i sudjelovati na OI 2008. u Pekingu, Thorpe je izjavio, 'Ne želim ništa isključiti, nikad ne reci nikad. No, kako sada stvari stoje neću se vratiti'.

Na pitanje što će raditi u mirovini, Thorpe je rekao kako ga zanima moda te da želi ostati uz plivanje.

'Ima dosta stvari koje me zanimaju, neću morati obijati vrata
novinskih kuća u potrazi za poslom. No, ako netko ima dobar posao za bivšeg člana olimpijske reprezentacije, neka se slobodno javi', našalio se Thorpe.

Unatoč odlasku u mirovinu, Thorpe je financijski osiguran do kraja života. Samo od sponzora godišnje zaradi dva i pol milijuna američkih dolara.

'Novac nikad nije bio moj motiv. Imam ga dovoljno. No, ne želim sjediti skrštenih ruku jer bih poludio', dodao je Thorpe.

U vrh svjetskog plivanja Thorpe se probio na OI 2000. u Sydneyu, kada mu je bilo samo 17 godine. Već u Sydneyu je osvojio tri zlatne i dvije srebrne medalje. Na olimpijskim igrama osvojio je ukupno devet medalja, od čega pet zlatnih. Sa svjetskih prvenstava donio je 13 odličja, od čega 11 zlatnih. Tijekom karijere 13 je puta obarao svjetske rekorde u 50-metarskim bazenima, a i danas je aktulani svjetski rekorder na 200m i 400m slobodno.

Nedostaje mu još samo jedna zlatna medalja sa olimpijskih igara da bi nadmašio olimpijska postignuća Marka Spitza, Matta Biondija i Aleksandera Popova.

Reakcije

Vjerojatno najviše razumijevanja za Thorpeovu odluku o odlasku u mirovimu ima bivša australska plivačica Shane Gould (50). Ona je sa 15 godina osvojila tri zlatne medalje na OI 1972. u Muenchenu, te je držala svjetske rekorde na 100m, 200m, 400m i 800m slobodno. Samo godinu dana kasnije, kad joj je bilo 16 godina, objavila je da odlazi u mirovinu "jer je otkrila Boga, surfanje i druge stvari". Postala je majka četvero djece.

"Teško je donijeti ovakvu odluku i ja sam bila u sličnoj situaciji. Zato potpuno razumijem Iana Thorpea. Dođe trenutak kad uvidite da ste ostvarili sve što ste željeli u svojoj sportskoj karijeri, a plivanje je ipak samo plivanje. Svjesni ste da pred vama stoji jedan drugi život koji trebate iskusiti. Ne vjerujem da će Thorpe požaliti zbog svoje odluke", izjavila je Shane Gould.

Svoj komentar ponudila je još jedna legendarna australska plivačica Dawn Fraser (69), koja je na tri olimpijade bila zlatna na 100m slobodno (1956. u Melbourneu, 1960. u Rimu i 1964. u Tokiju).

"Nadala sam se da ću ga gledati na OI u Pekingu kako po treći puta zaredom osvaja zlato na 400m slobodno. No, to je sebično razmišljanje. On je donio svoju odluku i svi je moramo poštovati i reći mu hvala za sve što je ostvario", izjavila je Dawn Fraser.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene