Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Navijači Liverpoola žele isplatiti Amerikance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa navijača Liverpoola pokušava uspjeti u onome što do sada nije uspjelo Dubai International Capitalu (DIC) - od američkih vlasnika otkupiti svoj voljeni klub. Namjeravaju pokrenuti web stranicu kako bi za kupnju zainteresirali 100.000 navijača iz Velike Britanije i drugih dijelova svijeta.

DIC je bio spreman ponuditi 500 milijuna funti (nešto manje od 700 milijuna eura) za engleskog prvoligaša, no Tom Hicks i George Gillett su zanijekali da namjeravaju prodati klub iako su po nekim procjenama obojica mogli zaraditi po 45 milijuna eura čistog novca.

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Davor Božinović i Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Neredi u Splitu Božinović oštro odgovorio Milanoviću: "U vrijeme ovih koji danas kritiziraju, policajac početnik je imao manju plaću od kolege u BiH"

Hicks i Gillett su prije godinu dana kupili Redse, a nedavno su i posudili 350 milijuna funti (oko 470 milijuna eura) za refinanciranje klupskog duga. Liverpool, koji je 18 puta bio prvak Engleske, tom se posudbom obvezao na otplatu 30 milijuna funti (oko 40 milijuna eura) godišnje. Rafi Benitezu je obećano kako to neće utjecati na mogućnost dovođenja novih igrača na kraju sezone. 

Iako Amerikanci navodno ne žele prodati Liverpool, u međuvremenu se pojavila nova organizavija "Share Liverpool FC" koju su osnovali vatreni navijači kluba. Oni su jučer u javnost iznijeli svoj plan - Liverpool bi kupili navijači i to po već provjerenom sistemu. Naime, jedan od najvećih klubova na svijetu, Barcelona, također je u vlasništvu navijača. "Share Liverpool FC" tako planiraju prikupiti 500 milijuna funti za kupnju kluba od Amerikanaca i izgradnju novog stadiona na Stanley Parku.

"Tisuće Liverpoolovih navijača već je izrazilo nezadovoljstvo sadašnjim stanjem stvari. Dugovi postoje no navijači ionako znaju da će ih oni otplatiti kroz povećanje cijena ulaznica ili na neki drugi način. Pa zašto onda ne kupiti klub?", rekao je profesor Rogan Taylor jedan je od pokretača inicijative 'Liverpool navijačima', koji je inače dugogodišnji vatreni navijač Liverpoola i predavač na liverpulskom sveučilištu. 

"Ono što ljudi ne znaju jest da primjerice u Njemačkoj i Španjolskoj većina velikih klubova jednostavno nije na prodaju. Oni su u vlasništvu tisuća navijača. U posljednjih 15 godina Ligu prvaka je u 6 navrata osvojio klub koji funkcionira na taj način", dodao je Taylor.

Prema njihovu modelu investicija po navijaču iznosila bi 5.000 funti. Kako bi se što brže pronašlo 100.000 navijača spremnih uložiti novac, "Share Liverpool FC" će za zainteresirane pokrenuti web stranicu. 

"I nitko ga neće posjedovati više ili manje, nego svi jednako", objasnio je Taylor. 

Naime, svaki navijač imao bi samo jednu dionicu koja bi vrijedila jedan glas. Ključne odluke, primjerice promjena trenera, donosila bi uprava koja bi se birala na minimalno 3 godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene