Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mateša: Olimpijski pokret već odavno nije ono što je nekada bio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kada je iz Grčke krenula na svoj put, olimpijska baklja nailazi na prosvjednike. Nevladine organizacije nezadovoljne su zbog kršenja ljudskih prava u Kini, a protibetanski sljedbenici zbog kineske politike prema Tibetu. U Pekingu se trenutačno održavaju sastanci olimpijskih delegata, a među njima je i naš predsjednik Zlatko Mateša.

Olimpijski pokret trebao bi biti lišen svih političkih pitanja. Tako je zamišljen još u staroj Grčkoj, no već dugi niz godina on to nije. Možda bismo mogli reći da je sve zapravo krenulo u obrnutom smjeru. Olimpijski pokret postao je samo jedna od političkih platformi. Upravo zato, mnogi vjeruju, Peking i Kina i jesu dobili Olimpijske igre. Zbog kineske unutarnje i vanjske politike pred ove su ljetne olimpijske igre, borci za ljudska prava najglasniji pa čak i napadaju baklju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasoviti budistički hram odbio primiti olimpijsku baklju Slika nije dostupna Olimpijska baklja neće preko Tajvana

"Jedina zemlja koja je uopće spomenula mogućnost bojkotiranja Igara, i to samo njihovu svečanost otvaranja, bila je Francuska. Zemlja iz koje dolazi otac modernih Igara Piere de Cuberten. No, od Kubertenova sna prošlo je više od 100 godina i olimpjski pokret već odavno nije ono što je nekada bio", rekao je Zlatko Mateša.

Svi nacionalni olimpijski odbori odbacili su mogućnost bojkota olimpijskih igara koje će se ove godine održavati u Pekingu, izjavio je njihov predsjednik nakon trodnevnog sastanka u glavnom kineskom gradu.

"Savjetovanje 205 olimpijskih odbora sa svojim predstavnicima ili izaslanicima nije donijelo nikakav zaključak kojim bi se podržalo bojkotiranje Igara", izjavio je predsjednik Udruge nacionalnih olimpijskih odbora Meksikanac Mario Vazquez Rana.

"Dakle, možemo samo reći da postoji jedna filozofija: to je dobro za Kinu i za Kineze", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene