Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo je!

Zoran Milanović novi je hrvatski predsjednik, osvojio gotovo 105.000 glasova više

Zoran Milanović izabran za predsjednika RH
Zoran Milanović izabran za predsjednika RH DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednički izbori Predsjednički izbori Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović Foto: DNEVNIK.hr +1 Prvi službeni rezultati u 20 sati Galerija 1/6 >>
Zoran Milanović izabran je za novog hrvatskog predsjednika nakon uvjerljive pobjede nad Kolindom Grabar-Kitarović.

Zoran Milanović uvjerljivi je pobjednik predsjedničkih izbora i novi hrvatski predsjednik. Osvojio je 52,67 posto glasova pobijedivši tako Kolindu Grabar-Kitarović koja je osvojila 47,33 posto glasova. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Milanović je osvojio 1.034.389 glasova, gotovo 105 tisuća više od svoje protukandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović koja je osvojila 929.488. 

Milanović je u završnom obraćanju zahvalio svojim biračima, ali i svojoj protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović. Nakon spomena njezina imena u stožeru su se začuli zvižduci negodovanja koje je Milanović odmah zaustavio poručivši okupljenima: "Imali smo takvu situaciju prije pet godina i - nikada više."

Poručio je da će ostati isti kao što je bio i u kampanji te se nada da neće iznevjeriti povjerenje birača.

"Ovih 4 milijuna što nas ima traži svoje mjesto pod suncem i mjesto u Europi. To trenutno ne ide onako kako smo očekivali, ali nade ima. Nemam iluzija za velevlast, znam što predsjednik može, a što ne smije. Neće biti spletki, neće biti tajnih poslova. Sve stranke za mene će na formalnoj razini biti iste. Mi smo parlamentarna demokracija. To možda nije savršeno, ali boljeg nema", rekao je i još jednom zahvalio svima. Cijeli govor pročitajte ovdje.

Najznačajnije događaje u izbornoj noći pročitajte u nastavku: 

Sve informacije iz stožera Zorana Milanovića mogli ste pratite ovdje, a informacije iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović ovdje.  Politički analitičar Tihomir Cipek, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović te predsjednik SDP-ova kluba zastupnika Arsen Bauk uživo su komentirali rezultate izbora u specijalnoj emisiji Nove TV - Više pročitajte ovdje. Kako su izbore komentirali Boris Jokić, Anja Šovagović Despot i Matija Vuica, provjerite ovdje

21:37 Zoran Milanović stigao je u stožer sa suprugom Sanjom i pozdravio okupljene, koji su mu skandirali "Zoki, Zoki!". Svoj je pobjednički govor počeo poručivši: "Dragi prijatelji, dobrodošli u Tvornicu pobjede, kao što sam i obećao!" Nakon što je čestitao i protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, prolomili su se zvižduci, no odmah je reagirao ustvrdivši da zviždanje nije primjereno i da se ne smiju ponoviti prizori od prije pet godina.

"Ima nas premalo, nismo dovoljno uspješni i ne rastemo dovoljnim ritmom da bismo se dijelili na ovakav način. Trudit ću se da nikog namjerno ne povrijedim i da budem svima uho za slušanje, ne rame za plakanje. Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik, ništa se neće promijeniti. 

Nadam se i vjerujem da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. Ovih četiri milijuna koliko nas ima traži svoje mjesto pod suncem."

Kazao je i kako će "sve stranke biti formalno jednake, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali sve drugo bio bi put u autokraciju". Rekao je i da će mu Ustav i njegov duh biti vodilja. "Još jednom, hvala svima! Mjerite me od prvog dana. Nikad nisam bio od velikih obećanja. Ni u izvršnoj vlasti nikada nisam davao nerealna obećanja.

Neću dijeliti hrvatske građane na onim stvarima koje ih bole i na koje imaju nisku razinu tolerancije. Ponekad sam znao napraviti štetu ljudima, čega nisam bio svjestan, mislim na njihove osjećaje."  

"Ako je ova moja tijesna, ali poštena i jasna pobjeda unijela malo vjere i malo duha u ovo naše društvo i među naše ljude, ja sam sretan čovjek. Radujmo se zajedno, živjeli!", kazao je na kraju Milanović.

21:30 Prije Milanovića se u njegovom stožeru okupljenima obratio vidno ganut šef SDP-a Davor Bernardić.

"Dragi prijatelji, hvala vam, neizmjerno sam sretan", kazao je Davor Bernardić u suzama dok su mu okupljeni u stožeru pjevali "Sretan rođendan". "Hvala svima koju su izabrali normalnu Hrvatsku", rekao je Bernardić.

21:22 Nakon obrađenih 99,85 posto biračkih mjesta Zoran Milanović osvaja 52,70 posto glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović 47,30 posto glasova.

21:12 Očekuje se obraćanje Zorana Milanovića.

21:02 Nakon obrađenih 97,24 posto biračkih mjesta Milanović osvaja 52,73 posto glasova, a Grabar-Kitarović 47,27 posto glasova.

21:00 Željko Reiner rekao je kako predsjednica svakog časa treba stići u svoj stožer.

"Svi smo se nadali drugačijem rezultatu, no narod je svoje rekao i izabrao, bilo to svojim neizlaskom, glasanjem za Milanovića ili nevažećim listićem", rekao je Reiner i dodao da odgovornost za neuspjeh na izborima ne leži na Andreju Plenkoviću.

20:57 "Osjećam se zahvalno, hvala biračima na povjerenju, građani su izabrali promjenu", poručila je Sabina Glasovac u stožeru Zorana Milanovića.

20:49 Nakon obrađenih 95,07 posto biračkih mjesta Milanović osvaja 52,83 posto glasova, a Grabar-Kitarović 47,17 posto glasova. Zoran Milanović ima 103.000 glasova prednosti nad Kolindom Grabar-Kitarović. 

20:47 Ante Kotromanović je iz stožera Zorana Milanovića poručio kako bi "Hrvatska mogla imati Vlaja za predsjednika"

20:35 Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, nije htio decidirano reći tko je kriv za poraz Kolinde Grabar-Kitarović niti je htio otkriti hoće li se kandidirati za predjednika HDZ-a, no kaže da nešto u stranci moraju mijenjati.

20:27 Nakon obrađenih 89,77 posto biračkih mjesta Milanović osvaja 52,92 posto glasova, a Grabar-Kitarović 47,08 posto glasova. 

20:17 Nakon obrađenih 71,05 posto biračkih mjesta Milanović osvaja 53,58 posto glasova, a Grabar-Kitarović 46,42 posto glasova. Milanović je osvojio 635.393 glasova, a Grabar-Kitarović 550.488 glasova. 

20:13 Atmosfera u stožeru Grabar-Kitarović pomalo je komorna.

"Izlazne ankete i prijevremeni rezultati daju prednost kandidatu SDP-a. Nismo očekivali ovakav rezultat, očekivali smo pobjedu naše kandidatkinje. Možda se trebalo više obraćati biračima desnice koji očito nisu prepoznali potrebu da Grabar-Kitarović ostane hrvatska predsjednica", poručio je Josip Aladrović.

20:10 Atmosfera nakon prvih službenih rezultata u stožeru Zorana Milanovića je živnula.

"Ovo je sigurno jako ohrabrujuće, ali treba pričekati malo veći uzorak. Presudila je odlučnost Zorana Milanovića, nije se skrivao iza bilo koga. Nitko nije govorio u njegovo ime. S druge strane, vidjeli smo sukob na desnici. Karakter Milanovića njegova je najveća prednost, ali i mana", poručio je Ivan Račan, sin pokojnog hrvatskog premijera Ivice Račana.

20:07 Nakon obrađenih 60,34 posto biračkih mjesta Milanović osvaja 53,58 posto glasova, a Grabar-Kitarović 46,42 posto glasova. 

20:00 Nakon obrađenih 53,62 posto biračkih mjesta Zoran Milanović osvaja 431.861 glasova (54,01 posto), a Kolinda Grabar-Kitarović 367.752 (45,99 posto) glasova. Na izbore je izašlo 54,58 posto birača, dok je nevažećih listića 4 posto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene