Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u markuševcu

VIDEO Bageri u akciji - ruši se prva kuća oštećena u potresu: "Mislili smo da ćemo mi biti usko grlo, ali..."

Aktualno Galerija Rušenje kuće u Markuševcu Rušenje kuće u Markuševcu Foto: Ena Dumenčić/DNEVNIK.hr Prva je srušena kuća gospođe Nadice Tusak - 3 Prva je srušena kuća gospođe Nadice Tusak - 3 Foto: Ena Dumenčić/DNEVNIK.hr Rušenje kuće u Markuševcu Rušenje kuće u Markuševcu Foto: Ena Dumenčić/DNEVNIK.hr Rušenje kuće u Markuševcu Rušenje kuće u Markuševcu Foto: DNEVNIK.hr +11 Rušenje kuće u Markuševcu Galerija 1/16 >>
Tri su kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi, a prva kuća ruši se u Markuševcu. Vlasnica Nadica Sunek sa suprugom promatra uklanjanje kuće.

Od razornog zagrebačkog potresa prošlo je godinu i tri mjeseca, a danas u 9 sati počelo je rušenje prve kuće s crvenom naljepnicom u Markuševcu.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo"

Prva se ruši kuća gospođe Nadice Sunek u kojoj je živjela njezina majka (86), koja je i bila u njoj u trenutku potresa. Gospođa je preminula u svibnju, nedugo nakon potresa.

Pas Rex ostao je jako je vezan za kuću, stalno boravi tamo i ne želi ići u drugu kuću u kojoj trenutačno žive supružnici Sunek, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić, koja uživo prati akciju rušenja.

"Osjećam se uzbuđeno, sretna sam što se to događa i da je to konačno krenulo. emocije su tu, tu sam rođena, u toj kući. I žalosna sam, ali i opet sretna. U novoj kući će živjeti moja kći i dvije unuke", rekla je za N1 gospođa Nadica.

"Ovo je simbol fizičke obnove Zagreba"

Ravnatelj fonda za obnovu Damir Vanđelić kazao je kako je rušenje kuće u Markuševcu "simbol fizičke obnove Zagreba". Najavio je kako će se sutra rušiti druga kuća, a treća idući tjedan jer za nju treba napraviti projektnu dokumentaciju.

"Iz Ministarstva su nam najavili 18 odluka o uklanjanju, ja vjerujem da će se proces ubrzati", rekao je Vanđelić te dodao da su od 18 odluka tri za uklanjanje, a 15 za isplatu novčane naknade.

Vanđelić kaže kako treba ubrzati procedure jer zasad dobivaju po dvije odluke tjedno, a 11.000 zahtjeva je u ministarstvu.

"Svi se trebamo potruditi da se maksimalno pojednostavni", rekao je Vanđelić i dodao kako treba više ljudi i bolje informatičko rješenje.

Na mjestu srušene kuće u roku od godinu dana trebala bi biti nova, ako dobiju rješenje, rekao je ravnatelj fonda. Trošak rušenja kuće u Markuševcu bio je oko 20.000 kuna.

Što se tiče procesa izbora tvrtki za izvođenje radova, navodi kako se koriste elektroničke dražbe.

"Mislim da je to transparentan sustav i omogućuje da svi sudjeluju", rekao je ravnatelj fonda i najavio kako će sutra na konferenciji za novinare detaljnije objasniti kako taj sustav funkcionira.

Rekao je i gdje zapinje. 

"U fondu smo se bojali da ćemo biti usko grlo, nemamo dovoljan broj ljudi, ali čini se da je usko grlo u pisanju odluka", kazao je Vanđelić.

Rušenje kuće u Markuševcu Pas Rex jako je vezan za kuću (Foto: Ena Dumenčić/DNEVNIK.hr)

Realizaciju uklanjanja i građenja provodi Fond za obnovu na temelju odluka koje je donijelo Ministarstvo graditeljstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene