Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE GODINE OD POTRESA

Odluka o izgradnji prve kuće nakon potresa donesena prije devet mjeseci, ali do danas nema pomaka: "Umjesto temelja ovdje raste jedino - trava"

Od zagrebačkog potresa prošle su više od dvije godine. Prva odluka o izgradnji prve kuće donesena je prije devet mjeseci. U Dnevniku Nove TV tada je govorio vlasnik te iste kuće.

"Danas je razlog za slavlje jer smo se pomakli s mrtve točke. Rušenje je bilo u 4. mjesecu i evo sada kreće izgradnja nove kuće pa se nadam da će to ići malo brže", rekao je u listopadu prošle godine vlasnik kuće Damir Metelko.

Kako teku radovi u Dnevnik Nove TV uživo je javila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

"Rado bih vas prošetala kroz novu kuhinju, dnevnu sobu, ali mogu vam ponuditi jedino botanički vrt, jer umjesto temelja ovdje raste jedino trava", izvijestila je Ćorić te dodala kako je tamo već trebala biti gotova kuća.

"Ključna je riječ ovdje trebala je, jer kod nas u Hrvatskoj kad je u pitanju obnova uvijek nešto zapinje. Iz Fonda i Ministarstva obnove odgovaraju da je projektna dokumentacija gotova, ali da se još čekaju izvođači radova. Na prvi natječaj stigla je jedna ponuda s abnormalo visokom cijenom, a na drugi natječaj nitko se nije javio", izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV te dodala kako Ministarstvo sada radi izmjeni Programa mjera. To je, kažu, u završnoj fazi, a radovi se trebaju prilagoditi trenutačnim okolnostima na tržištu.

Pročitajte i ovo Oštećenja u Banskim dvorima čekalo se dvije godine Odustaje li se od obnove Banskih dvora? Cijene građevinskih radova i materijala postale (pre)visoke: "S obzirom na okolnosti na tržištu..."

Pitanje je i koliko je do sada privatnih kuća u Zagrebu konstrukcijski obnovljeno. Ćorić kaže: "Nula. Ni jedna. Ministar Paladina prije tjedan dana rekao je da trenutačno u Zagrebu aktivno 10 gradilišta. Znači, nakon dvije godine aktivno je samo 10 gradilišta. Novo obećenje je da će do kraja godine biti aktivno 200 gradilišta". Ćorić ističe da nam se ne piše dobro ako gradilišta budu izgledala poput onog obitelji Metelko jer tom dinamikom obnovu nećemo dočekati 100 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PO UZORU NA NJEMAČKU Neograničena mjesečna karta za 70 kuna i u zagrebačkom javnom prijevozu? Gradonačelnik komentirao mogućnosti

Pročitajte i ovo Časna sestra - 4 Nemaju pravo prijave Klarisama treba pomoć: U potresu je nastradao njihov samostan, a nikome se ne mogu obratiti - "Oni koji tamo rade stavljaju naše zahtjeve u ladice"

"Češka je svoju obnovu nakon tornada već završila, a prošlo je tek godinu dana. Tako da, kada resorni ministar kaže da se nijedna država u Europi nije toliko financijski angažirala po pitanju obnove kao Hrvatska, to zvuči još tužnije. Jer toliko puno angažmana, a tako malo rezultata", zaključila je Ćorić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene