Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatska anomalija

I svjetski mediji pišu o rupama u Mečenčanima: "Selo u kojem je zemlja postala švicarski sir"

Rupa u Mečenčanima - 1
Rupa u Mečenčanima - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 3 Rupa u Mečenčanima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 4 Rupa u Mečenčanima - 4 Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima - 1 Rupa u Mečenčanima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Rupa u Mečenčanima Galerija 1/8 >>
Vijest o stotinjak rupa koje su se pojavile nakon snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju u prosincu dospjela je i u svjetske medije. BBC je objavio reportažu o Mečenčanima i okolici, gdje su se stanovnici već navikli na suživot s vrtačama.

Najveća vrtača nalazi se na posjedu obitelji Borojević, koja je za BBC opisala kako se rupa u njihovu voćnjaku otvorila naočigled jednog jutra ubrzo nakon potresa, a u iduća tri mjeseca povećala se tri puta.

Hrvatska anomalija

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Mečenčani: Rupe bez dna - 3 premašen budžet Počela sanacija rupa u Mečenčanima, a već su isplivali prvi problemi: "Procijenili smo 350.000 kuna za sve, ali mislim da će nam troškovi porasti"

Iako su pojave vrtača uobičajene nakon potresa, geolozi na terenu proučavaju što je dovelo do pojave toliko rupa u tako kratkom vremenu.

"Prava anomalija u Hrvatskom slučaju jest pojava velikog broja vrtača znatnih dimenzija", rekao je talijanski geolog Antonio Santo za BBC.

Stanovnici se saživjeli s rupom

U reportaži se opisuje na kojoj vrsti tla leži Hrvatska te kako nastaju vrtače.

Rupe u Mečenčanima uskoro bi se trebale početi zatrpavati, a Marica Borojević za Dnevnik Nove TV u lipnju je kazala: "Mi smo se već saživjeli s tom rupom."

Uskoro bi trebalo početi saniranje 139 urušnih vrtača u Mečenčanima. Prvo će na red doći one koje su blizu i ispod kuća.

"Zatrpavat ćemo metodom inverznog filtra, na dnu ćemo koristiti materijal koji je najkrupniji, koji služi da bi se ispunilo grlo koje povezuje šupljinu i anomaliju na dnu, a prema vrhu ćemo izvoditi materijal koji je sve sitniji i sitniji", rekao je Mario Bačić, geotehničar Građevinskog fakulteta.

Zatrpavanje će stajati oko 2,8 milijuna kuna, a za to će biti potrebno 8000 kubika materijala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene