Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori

Politička bitka za grad koji je oduvijek HDZ-ovo uporište: Provjerili smo što nude kandidati za tu gradonačelničku fotelju

Aktualno Galerija Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 2 Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 2 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 3 Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 3 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 1 Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 1 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 4 Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Život u Hrvatskoj: Politička bitka za Zadar - 5 Galerija 1/7 >>
Najvažnija fotelja u gradu, ona gradonačelnička, u Zadru je već dugo čvrsto HDZ-ovo uporište. Uz aktualnog gradonačelnika za nju se na ovim lokalnim izborima bori još pet kandidata.

U utrci za gradonačelnika Zadra tri su liječnika, filozof, slobodni umjetnik i agronom.

Pročitajte i ovo Kreće kampanja za lokalne izbore - 1 Kandidata ne nedostaje DIP objavio liste, provjerite tko se sve bori za vlast u vašem mjestu Slika nije dostupna Mislite da znate sve? KVIZ Provjerite svoje znanje o lokalnim izborima

Na pitanje je li stara gradska jezgra postala ljetna spavaonica, HDZ-ov kandidat Branko Dukić odgovara: "Ne još. Zadržavanje lokalnog stanovništva u staroj gradskoj jezgri uvijek je izazov za turističke centre".

SDP-ov Marko Vučetić govori pak kako je zbog političkih struktura zapuštena stara gradska jezgra, a neovisni Enio Meštrović tvrdi kako gradu prvo treba vratiti dušu, a tek onda očekivati da će se stanovnici vratiti na poluotok. Mostov Rade Škarica uvjeren je da ima najbolji plan upravo za povratak građana.

"Jedini način na koji bi se to moglo riješiti jest otvaranje radnih mjesta u drugim područjima gospodarstvima, tako da rentijerstvo ne postane temeljni izvor prihoda."

Kandidat Mario Skelin dodaje da je glavno pitanje što Zadrani žele, a kandidat Domovinskog pokreta Damir Biloglav ističe kako je cijeli grad postao ljetna spavaonica. Ona u koju se trenutačno ulaže milijardu i pol kuna. Najviše u Hrvatskoj po stanovniku. I u kojem nikad nitko s gradonačelničkog trona nije svrgnuo HDZ.

Ništa bez članske iskaznice?

I dok su svi drugi kandidati uvjereni da se u gradu ne može živjeti bez članske iskaznice, HDZ-ov Dukić ističe kako ima puno uspješnih Zadrana koji nisu učlanjeni, no ipak je ponosan na one koji iskaznicu imaju.

Zadar, slažu se svi kandidati, ima velik potencijal, izvrstan geografski položaj i prometnu infrastrukturu, ali i prostor za napredak.

"Svakako želim više napraviti po pitanju parkinga, i ovdje i u ostalim kvartovima, a isto vrijedi za zelene površine", kazao je Dukić.

"Prvi je potez da počinje demokratizacija svih oblika života. To znači i decentralizaciju i postavljanje političkih, a ne stranačkih ciljeva", uvjerava Vučetić.

Skelin pak obećava da će mu prvi korak biti ukidanje plaćanja vrtića za svu djecu čiji su roditelji prijavljeni u Zadru. Škarica bi u vlasništvu grada omogućio socijalnu stanogradnju, objedinio javnu nabavu i bio pažljiviji u prostornom planiranju, dok bi Biloglav radio reviziju svih već pripremljenih planova. Meštrović s druge strane nudi malo drugačije akcije nakon izbora.

"Ričard je obećao, ne smijem ga zaje**t. Stojim imenom i prezimenom iza njega, znači velika fešta za sav narod koji se nije osjećao slobodno sve ovo vrijeme", zaključio je.

Više o ovoj temi doznajte iz videa priloženog u tekstu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene