Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješit će problem otpada

Tomašević predstavio program i najavio velike promjene: "Pred nama su povijesni lokalni izbori, na njima se bira vizija Zagreba"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Želimo promijeniti Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku, poručio je kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo!/Zagreb je naš) u petak na predstavljanju izbornog programa za predstojeće lokalne izbore koje je nazvao "povijesnima".

"Pred nama su povijesni lokalni izbori, na njima se bira vizija Zagreba koja će obilježiti sadašnje i buduće generacije", poručio je Tomislav Tomašević na zagrebačkom Gradecu gdje je predstavljen izborni program platformi Možemo! i Zagreb je naš!.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji" Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti

Program zelene ljevice za Zagreb od danas je dostupan na internetskim stranicama platforme Možemo!, na njemu je radilo 200 članova i simpatizera u 18 tematskih programa za sve gradske četvrti, a prilikom izrade programa anketirano je više od 10.000 građana.

"Zagrebom će se upravljati u partnerstvu s građanima, ojačat ćemo mjesnu samoupravu, teme će se raspravljati na zborovima građana, a o bitnom će se odlučivati na referendumu", poručila je koordinatorica programa Danijela Dolenec.

Tomašević je najavio promjenu modela upravljanja gradom, obnovu i pretvaranje Zagreba u zeleni, održivi i učinkovit grad. Obećao je preustroj gradske uprave i gradskih poduzeća, bolji sustav javne nabave, osnaženo socijalno partnerstvo i digitalizaciju gradske uprave. Gradskom imovinom, istaknuo je, upravljat će se racionalno i transparentno, a digitalizacija rada donijet će kvalitetniji servis građanima.

Konačno rješenje problema s otpadom

Novac za promjene Tomašević namjerava pronaći, uz ostalo, stavljanjem u funkciju praznih gradskih prostora, kompetitivnom javnom nabavom i revidiranjem štetnih ugovora. "Izračuni pokazuju da tako možemo uštedjeti oko 300 milijuna kuna godišnje i još toliko u Zagrebačkom holdingu", rekao je kandidat te poručio da njegova ekipa "za razliku od aktualne gradske vlasti zna koristiti EU fondove".

Najavio je i smanjenje broja gradskih ureda s 27 na 15, te javne natječaje za pročelnike svih ureda i direktore gradskih poduzeća. Građanima, kojima su oštećeni objekti u potresu, obećao je otvaranje posebnog ureda za obnovu koji će rješavati svu dokumentaciju te mobilne timove za snimanje stanja na terenu i savjetovanje o najboljem rješenjima.

Tomašević je obećao i bolju socijalnu politiku, skrb za starije i bolju zdravstvenu zaštitu Zagrepčana. Najavio je zatvaranje odlagališta Jakuševac u iduće četiri godine, otvaranje sortirnica za otpad, manji broj kanti za otpad na javnim površinama, a otpad će se naplaćivati po količini nerazvrstanog otpada.

Gradit će se, kaže, i centar za reciklažu, a revidirat će se i ugovor po kojemu bi se komunalni otpad iz Zagrebačke županije dovozio u centar za reciklažu u Gradu Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene