Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

na rešetanju kod bage

Zaiskrilo na sučeljavanju, u fokusu opet petokraka: "To je bila politička akcija"; "Nije točno, to je bila komemoracija za ubijene partizane"

Aktualno Galerija Mislav Bago Mislav Bago Foto: DNEVNIK.hr Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke Foto: DNEVNIK.hr Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke Foto: DNEVNIK.hr +0 Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke Galerija 1/4 >>
Mislav Bago razgovara s kandidatima za gradonačelnika Rijeke u prvom u nizu sučeljavanja koja se uživo emitiraju na DNEVNIK.hr-u.

Mislav Bago razgovarao je s četvoricom kandidata za gradonačelnika: Markom Filipovićem (SDP), Davorom Štimcem (nezavisni), Josipom Ostrogovićem (HDZ) i Marinom Miletićem (Most). 

Svim kandidatima postavljana su ista pitanja, a za odgovor su imali jednu minutu vremena. Mogli su i replicirati drugim kandidatima (do 30 sekundi), a toliko vremena predviđeno je i za odgovor na repliku. 

Na pitanje po čemu će Riječani pamtiti Vojka Obersnela, koji je vladao gradom 21 godinu, Filipović kaže da će ga pamtiti po sportskim objektima, ciklusima u kulturi. Miletić također kaže da se napravilo jako puno, ali da Rijeka ima i ogroman potencijal. 

Štimac pak kaže da su glavna Obersnelova ostavština dugovi i veliki krediti. Ostrogović je uvjeren da će Obersnela građani pamtiti i kao jednog od najneuspješnijih gradonačelnika Rijeke. 

Hoće li Rijeka prestati biti "crvena", upitao je Bago kandidate. Štimac, naravno, vjeruje da hoće. "Ušao sam u ovu priču jer su mi pristupili ljudi koji su željeli da nešto promijenimo", rekao je Štimac. 

Miletić kaže da je nedopustivo da političke opcije lijepe boje na Rijeku. "Ona mora biti šarena, bez obzira na naciju i vjeru", kaže Miletić. HDZ-ov Ostrogović kaže da Rijeka neće biti ni crvena, plava ili zelena, a Filipović ne sumnja u svoju pobjedu na izborima. "Rijeka je uvijek znala prepoznati SDP kao vodeću snagu", rekao je Filipović. 

Tko financira kampanje?

Kandidate je Bago upitao tko je najmanje kompetentan da vodi Rijeku. Miletić nije htio nikoga izdvojiti, rekao je da sve protukandidate poštuje, no spomenuo je Filipovića. "On je kao čovjek sjajan dečko, ali mislim da je tu postavljen samo za čuvanje Obersnelovih papira", rekao je Miletić. 

Ostrogović također nije htio nikoga izdvojiti, istaknuo je da će on preuzeti odgovornost za vođenje grada. "Svaki od mojih kolega želi voditi Rijeku najbolje što može", rekao je Ostrogović. Štimac je pak izdvojio Filipovića kao čovjeka koji je postavljen da nastavi put kojim je Rijeka dosad išla, no Filipović mu je vratio rekavši da će Štimac morati objasniti tko ga podržava. "Znamo kako je vodio KBC i koje je dugove ostavio iza sebe. I pitanje financiranja kampanja nezavisnih kandidata također će doći do riječke javnosti", rekao je Filipović. 

Štimac pak kaže da ga SDP neprekidno napada, no da se upravo SDP hvalio njegovim rezultatima dok je bio ravnatelj. 

Pročitajte i ovo Dnevnik iz Rijeke Utrka za Obersnelovu fotelju Pogledajte tko je ulazio u auto kroz gepek, tko najviše voli slušati radio i tko bi uvodio kazne. Zbog jednog nam je kandidata zamalo stalo srce

Na pitanje o opravdanosti lockdowna u Primorsko-goranskoj županiji, Ostrogović ga podržava jer je i sam prije tri dana izašao iz izolacije. Štimac, međutim, ne vidi velike rezultate. "Hospitaliziranih je više od 200, situacija je i dalje ozbiljna. Ne vidim što se postiglo mjerama, a one su sada ublažene", kaže Štimac. 

Filipović kaže da je broj zaraženih u blagom padu i nada se da će dosadašnje mjere dati određeni rezultat. Miletić, međutim, smatra da se i nacionalni i lokalni stožer potpuno pogubio. "Dva tjedna smo bili zatvoreni, ali statistika kaže da se nije puno napravilo", kaže Miletić. 

Riječki kolodvor bit će završen u narednom mandatu, uvjeren je Filipović, no Štimac jamči da će ga pod njegovim vodstvom izgraditi u naredne tri godine. Miletić, međutim, kaže da nisu razborita obećanja o izgradnji megalomanskog projekta u četiri godine u vrijeme pandemije. Ostrogović se pozvao na stranačkog kolegu, ministra Olega Butkovića, koji je pozvao da mu donesu dokumentaciju i da će izgraditi javni dio kolodvora. Ostrogović također tvrdi da će završiti kolodvor u narednom mandatu, ako osvoji vlast. 

Opet zvijezda u fokusu

Je li projekt Rijeke kao Europske prijestolnice kulture bio isplativ, bilo je pitanje Mislava Bage, na što je Miletić rekao da se izgradilo jako puno toga i da cijela infrastruktura ostaje Riječanima. "Treba vidjeti kako oplemeniti tu infrastrukturu, kako da što više turista posjeti naš grad", rekao je Miletić te pohvalio Filipovića zbog tog projekta. Međutim, srce ga boli što će EPK šira javnosti zapamtiti po postavljanju zvijezde na neboder, za što kaže da je bila ipak politička akcija. 

Filipović je izuzetno ponosan na EPK. "Posebno na otvorenje, to je zaista bio spektakl", kaže Filipović te dodaje da je taj projekt pokazao riječku tvrdoglavost kad se ušlo u pandemiju. Štimcu se čini da Rijeka nije dobila dovoljno od toga iako kaže da je bilo dobrih projekata.

Ostrogović kaže da su i infrastrukturni i programski dijelovi bili neuspješni. "Po binu smo morali ići u Novi Sad. Moramo znati da cijena bila tolika da smo taj dan spržili pola vrtića", rekao je Ostrogović. 

"Ne vidim političku manipulaciju postavljanjem zvijezde na neboder, bila je to komemoracija ubijenim partizanima", kaže Filipović. 

(Ne)isplativost Galeba

Što se tiče projekta Galeb, Štimac kaže da taj projekt ne može biti isplativ. "Troškovi će biti ogromni. S obzirom na turističku razinu Rijeke danas, postavlja se pitanje kako ćemo uopće moći održavati tu turističku atrakciju", kaže Štimac.

Filipović podsjeća da je Galeb proglašen kulturnim dobrom. "Na njemu će se nalaziti dio muzeja grada koji će pričati o povijesti broda i nadam se da će postati još jedna turistička atrakcija Rijeke", kaže Filipović. 

Miletić kaže da će biti gradonačelnik koji i upitne projekte čini uspješnima. "Bitno mi je da bude samo jedna prostorija u kojoj će se predstaviti i druga strana te ideologije", kaže Miletić, koji bi ga i turistički vozio Kvarnerom. 

Ostrogović kaže da je Rijeka uzela skrbništvo nad Galebom jer na to nije imala pravo. "Taj brod s riječkom baštinom ima veze kao i mi s izborom Vlade u Ugandi", kaže Ostrogović. Filipović mu je uzvratio prozivanjem HDZ-a za korupcijske afere. 

Što bi kandidati napravili s Kantridom, upitao ih je Bago. Štimac kaže da je to simbol Rijeke. "To je možda najljepši stadion na svijetu i trebalo bi ulagati u njega. Grad može dovesti investitora, tražit ćemo ga i vjerujem da ćemo ga dobiti i time vratiti navijače na Kantridu", rekao je Štimac. 

Ostrogović, međutim, kaže da nije realno obećavati nešto što ne može ispuniti. "Postoje projekti za stadion od oko 12 tisuća sjedećih mjesta. Trebalo bi se osmisliti i popratnih sadržaja. Mislim da će se u mojem mandatu iskristalizirati projekti za cijelu tu priču i da će se krenuti s potražnjom za investitorima. Zasad nije realno da to bude u prve dvije-tri godine mandata", kaže Ostrogović. 

Filipović kaže da se taj stadion i sad koristi od ranog jutra do kasne večeri, u prvom redu koriste ga atletičari i rekreativci. I on kaže da je teško očekivati izgradnju stadiona u narednom mandatu. 

"Kad kažete Kantrida, u meni sve provrije emocijama, sjetim se kao klinac nisam propustio valjda nijednu utakmicu. Prvo što ću napraviti jest sanirati ju da ne propada, a onda ću svu energiju usmjeriti s poduzetnicima i tražiti partnera", kaže Miletić. 

Ostrogović, Filipović i Štimac ne bi kandidirali Rijeku za domaćinstvo Mediteranskih igara, dok Miletić ipak bi, ako struka kaže da treba ići u tom smjeru. 

Smanjenje prireza? Da, ali...

Što se tiče prireza, Filipović ga namjerava smanjiti sa sadašnjih 15 posto na 10 posto na kraju mandata. Ostrogović bi ga također smanjio na 10 posto kad se za to stvore preduvjeti. Miletić kaže da dug ima svoju cijenu. "Rijeka je najbolje građevine prodala državi. Nakon što kosturi poispadaju iz ormara, vidjet ćemo što možemo raditi s prirezom", kaže Miletić. Štimac bi pak prirez doveo do nule. "Cilj nam je vratiti u Rijeku ljude koji sad žive u okolici grada. S izjednačavanjem i stvaranjem jednakih uvjeta doveli bismo u Rijeku više onih koji rade i zarađuju svoje plaće", rekao je Štimac.

Upozorio je i da Rijeka danas nema niti jednu poslovnu zonu, što smatra nedopustivim. 

Za Štimca su Brajde najljepši riječki kvart. Filipoviću i Miletiću je Kantrida, a Ostrogoviću je cijela Rijeka lijepa. 

Tko bi trebao dobiti ulicu ili trg u Rijeci? Filipović kaže da bi Rikard Benčić trebao dobiti trg, a Štimac se nije mogao sjetiti. "Imat ćemo četiri godine, mislim da ćemo o tome pitati građane", izvukao se Štimac. Ostrogović kaže da se aktualna vlast bavila preimenovanjem ulica i trgova, a on će se baviti stvaranjem uvjeta da Riječani bolje žive. Miletić kaže da će referendumom dati priliku Riječanima za to kako nazvati neku ulicu ili trg. 

Ostrogoviću je obitelj najveća potpora u životu, Miletiću supruga, Filipoviću i Štimcu također obitelj. 

Štimac ne misli da je radio u životu velike greške, a kao male navodi da je ponekad vjerovao pogrešnim ljudima. "Otvoren sam i jednostavno vjerujem ljudima", kaže Štimac. Filipoviću je najveća greška što se nije dovoljno posvetio studiju, a Miletiću što je na drugoj godini doktorskog studija odlučio da neće više dati nijedan ispit. Ostrogović si najviše zamjera što se nije ranije počeo baviti politikom. 

Ostrogović od kućanskih poslova najviše voli usisavati, Filipović čistiti po kući, Miletić kaže da pegla svu svoju robu, kao i supruzi i klincima. "Jako sam dobar u peglanju", nasmijao se Miletić. Štimac voli otići na plac i pripremiti dobar obrok za obitelj. 

Filipović je kao najbolju riječku glazbenu grupu naveo Urbana, Miletić Fit i Urbana, Ostrogović je spomenuo Belana te Battifiacu, dok je Štimac najviše volio Fit, Ogledala...

Na pitanje što će prvo napraviti kad završi pandemija, Miletić kaže da će sa suprugom i kćerima otići na hodočašće. Ostrogović će napraviti feštu za sve prijatelje i proslaviti pobjedu na izborima. Filipović kaže da mu fale putovanja tako da će sigurno isplanirati neko zanimljivo putovanje. Štimac će napraviti veliku feštu na kojoj će se konačno moći izgrliti i izljubiti s prijateljima i rodbinom. "Radio sam veliki tulum za pedeseti rođendan i pozvao sam sve one koje poznajem pola života", rekao je Štimac. 

Na samom kraju Miletić i Ostrogović zahvalili su svojim protukandidatima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene