Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA SPLITA

SDP-ov Ante Franić: "Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav 'za dom spremni' treba zabraniti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat SDP-a za splitskog gradonačelnika Ante Franić u subotu je izjavio kako treba zakonski zabraniti ustaški pozdrav "za dom spremni".

"Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav 'za dom spremni' treba zabraniti," poručio je Franić u priopćenju i dodao da taj pozdrav treba zabraniti u svim kontekstima pa i u ovim kad se taj pozdrav pokušava legalizirati "pod krinkom čuvanja vrijednosti Domovinskog rata".

Pročitajte i ovo Ivica Puljak Drugo lice Ivice VIDEO Splitski gradonačelnik kakvoga još niste upoznali: Otkrio nam je što je najhrabrije u životu učinio i o čemu bi mogao satima pričati Tomislav Tomašević slikao se sa članicama Biračkog odbora REZULTATI LOKALNIH IZBORA Hrvatska je izabrala! Pogledajte tko će voditi vaš grad sljedeće četiri godine

"Trebamo jasnu zakonsku zabranu", naglasio je.

Po njegovom tumačenju, HDZ-ova vlast, ovisno o dnevno-političkoj isplativosti i potrebi koketiranja s ekstremnom desnicom, često odgovornost prebacuje na policiju i DORH, umjesto da jasnim zakonskim odredbama zabrani ustaško znakovlje i pozdrav.

Obratio se i premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, a podržao je predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"Premijeru Plenkoviću, ne postoji prihvatljiv kontekst za ustaški pozdrav 'za dom spremni'. U potpunosti podržavam predsjednika Milanovića koji odlazi s mjesta gdje se ističe taj pozdrav," naveo je Franić.

Franić je priopćenje i izjavu objavio nakon što je otkazna za danas zakazana SDP-ova konferencija za novinare na platou kod spomenika 9. bojni HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića.

U pozivu je navedeno da je Franić na toj konferenciji za novinare planirao govoriti "o zabrani ustaškog pozdrava 'za dom spremni'".

Kako su rekli u splitskom SDP-u, ta je konferencija za novinare otkazna "zbog sigurnosnog rizika" s obzirom na to da se mjesto na kojem je bila zakazana nalazi blizu spomenika 9. bojni HOS-a i na datum 10. travnja, na koji je 1941. proglašena tzv. NDH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene