Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će ući u drugi krug?

Pratite specijal Nove TV: Do 16:30 na birališta je izašlo 35,54 % građana, gotovo isto kao i 2017. godine

Hrvatska bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti ima triju milijuna i 660 tisuća birača. Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati, a glasati se može samo u mjestu prebivališta.

Na lokalnim izborima u nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani biraju u 576 jedinica.

Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima građani biraju vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Doda li se tome suočavanje s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnima za provedbu.

Izborna tijela, koja su uz epidemijske mjere u srpnju prošle godine uspješno provela izbore za Sabor, danas to trebaju ponoviti, ali i omogućiti glasanje na potresom pogođenoj Banovini. Naime, izvan funkcije je 25 biračkih mjesta, pa su na njihova mjesta u tjednu prije izbora postavljeni šatori.

Tijek izbornog dana možete pratiti u nastavku:

17:00 Do 16:30 po podacima DIP-a na birališta je izašlo 35,54 % građana s pravom glasa. To je gotovo pa neznatno više nego na prethodnim lokalnim izborima 2017. godine, kada je do tog vremena na izbore izašlo 35,15 % birača.

Najveći odaziv zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji, gdje je izašlo 47,22 % građana, a zatim Dubrovačko-neretvanskoj s postotkom od 43,21.

S druge strane, najmanji odaziv zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji s 32,46 % birača te u Primorsko-goranskoj županiji s 32,80 %.

15:05 Iz Ministarstva unutarnjih poslova objavili su podatak koliko je tijekom nedjelje osoba ušlo u Hrvatsku zbog "neodgodivog osobnog razloga". Ističu da taj broj - 892 - ne odudara od prosjeka u odnosu na prošlu i pretprošlu nedjelju. Više čitajte >> OVDJE. 

14:30 Većina kandidata na izborima u Rijeci je tijekom prijepodneva i glasala. Neki su došli na biralište u pratnji obitelji, a neki su to učinili sami. Svi su izrazili zadovoljstvo izlaznošću i vjeruju da su Riječani motivirani za ovogodišnje izbore, koje nadzire čak 10.687 promatrača. Iz Rijeke se s birališta javila reporterka Nove TV Katarina Jusić.

"Izbori u županiji za sada protječu u redu. Iz županijskog izbornog povjerenstva kažu da promatrači nisu dojavili kršenja izbornih pravila, ali iz gradskog izbornog povjerenstva kazali su nam da je prijavljen tek jedan problem, i to usmjeravanje birača na jednom biralištu.

O slučaju je obaviještena policija i problem je, kazali su nam, brzo riješen. Promatrači dakle nisu imali previše posla, a unatoč pravom riječkom, oblačnom vremenu s prijetećom kišom na birališta je do 11 sati izašlo 12,43 % birača", izvijestila je.

14:24 Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, došao s većim brojem glasačkih listića.

Incident se dogodio u 12:12, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac te narušavao javni red i mir pa je pozvana i policija, koja je ubrzo intervenirala.

Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno.

U Gradskom izbornom povjerenstvu također su potvrdili dojavu o incidentu, ali o detaljima još nisu mogli govoriti. No, kako su rekli neki svjedoci, muškarac je došao s većim brojem glasačkih listića, što je izazvalo prijepore.

Inače, kažu iz GIP-a, drugih dojava o nepravilnostima na biračkim mjestima do 14 sati nije bilo.

14:15 Na aktualnim lokalnim izborima tiskane su 1232 vrste glasačkih listića, a na biračkom mjestu glasači dobivaju najmanje četiri vrste. Reporter Ivan Kaštelan u Splitu je provjerio kako se građani snalaze s tolikim papirima.

"Građani s kojima smo razgovarali kažu nam da se dobro snalaze, ali da za razliku od prijašnjih izbora sama procedura traje dulje. Prvo zbog epidemioloških mjera, ali više vremena treba i da dobiju listiće od biračkog odbora, pa zatim slijedi proučavanje i zaokruživanje lista i kandidata na najmanje četiri listića", kazao je.

Istaknuo je kako su zabilježene i neke pritužbe u Zagrebu i Šibeniku, i to upravo s dijeljenjem izbornih listića.

"Na nekim biračkim mjestima pitali su birače koliko će listića uzeti, iako se samo jedan daje na zahtjev, onaj za izbor zamjenika župana. Iz DIP-a su poručili da se biračima mora omogućiti da glasaju za sve vrste izbora na koje imaju pravo glasa, a da oni sami mogu odlučiti hoće li to pravo zaista i iskoristiti", zaključio je Kaštelan.

14:03 Reporterka Valentina Baus s biračkog mjesta u Zagrebu izvijestila je kako je DIP zaprimio dojavu o kršenju izborne šutnje u vidu SMS-ova koji su dolazili u ime jedne stranke, a neprimjereni sadržaji objavljeni su i u zatvorenim grupama na Facebooku.

"Dosta su velike kazne što se tiče kršenja izborne šutnje, od 3000 kuna za fizičke osobe pa do pola milijuna kuna za pravne osobe, primjerice za političke stranke. Ako kandidati prekrše izbornu šutnju, platit će kaznu od 10 do 30 tisuća kuna", izvijestila je Baus.

13:57 Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bili poslani SMS-ovi u kojima se birače poziva da izađu na izbore.

U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to ozbiljna pritužba birača i stranaka.

U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.

No na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom, zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasa kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

13:32 Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ocijenio je izbornu nedjelju "uobičajenom" što se tiče prigovora i dojava o izbornim nepravilnostima.

Dojave o nepravilnostima koje stižu, uobičajene su za izborni dan, a najviše ih je zbog objava novih statusa na društvenim mrežama te kršenja izbore šutnje, naveo je Hojski.

Primijetio je i kako je na nedjeljnim izborima, na kojima se odlučuje tko će u iduće četiri godine biti lokalna vlast, "dosta velika nervoza" između pojedinih političkih stranka koje se međusobno optužuju da druga strana objavljuje nešto protiv njih.

Hojski kaže kako je do podneva bilo i nekoliko neželjenih SMS-ova koji su blokirani preko HAKOM-a.

12:20 Prema informacijama iz Gonga, lokalni izbori su tijekom dopodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana.

Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ako su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga.

11:57 DIP je objavio podatke o izlaznosti do 11:30 - po prikupljenim podacima glasanju je do tog vremena pristupilo 15,47 posto birača. Na prošlim je lokalnim izborima do tog vremena glasalo nešto više, 15,98 posto birača.

Sada je najviše birača izašlo u Ličko-senjskoj županiji - 20,67 posto, a najmanje u Međimurskoj županiji - 13,52 posto.

11:49 Unatoč tome što izravno ne provodi lokalne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u nedjelju prijepodne obraćali su se građani, ali i pojedine političke stranke zbog prigovora i upita, pa su iz DIP-a ponovili da su za to nadležna općinska, gradska i županijska povjerenstva.

Povjerenstvo je, kaže glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, zaprimilo više upita postupaju li birački odbori ispravno kada birača pitaju želi li glasati za sve vrste izbora ili samo za neku.

DIP ističe da je birački odbor dužan svakom biraču omogućiti da glasa za onu vrstu izbora za koju je utvrdio da ima pravo, a birač ima pravo odbiti glasati, tj. preuzeti glasački listić za pojedenu vrstu izbora.

To konkretno znači da birač ima pravo odbiti glasati za, primjerice, vijeće svog mjesnog odbora.

Dakle, ako je birački odbor pitao birača želi li glasati za sve vrste izbora, time nije postupio pogrešno niti se ta radnja biračkog odbora može okarakterizirati kao želja biračkog odbora za manipulacijom birača i njegova biračkog prava, naglašava DIP.

11:15 Do 11 sati glasali su još i: Željko Burić (kandidat za gradonačelnika Šibenika), Stjepan Kožić (kandidat za župana Zagrebačke županije), Blaženko Boban (kandidat za splitsko-dalmatinskog župana), Dario Hrebak (kandidat za gradonačelnika Bjelovara), Goran Pauk (kandidat za šibensko-kninskog župana), Marko Vučetić (kandidat za gradonačelnika Zadra), Vice Mihanović (kandidat za gradonačelnika Splita), Zvonimir Troskot (kandidat za gradonačelnika Zagreba), Vesna Škare Ožbolt (kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba), Anka Mrak Taritaš (kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba), Miroslav Škoro (kandidat za gradonačelnika Zagreba), i mnogi drugi. 

Peđa Grbin glasao je u Puli te kazao kako su ovo drugi izbori zaredom u neobičnim okolnostima. Poručio je kako je sve organizirano tako da se zdravlje građana ne ugrožava te pozvao sve da izađu na izbore.

10:45 Pristižu i prve pritužbe na provođenje izbora. Tako su u Zagrebu i Šibeniku na nekim biračkim mjestima birače pitali koliko će listića uzeti, a po pravilima se samo jedan daje na zahtjev (za izbor zamjenika župana). Iz DIP-a poručuju da birački odbor mora omogućiti biraču da glasa za sve vrste izbora za koje ima pravo glasati ili samo za neku/neke vrste izbora ako birač izrazi svoju volju da ne glasa za sve vrste izbora.

Kako nam javljaju čitatelji, na biračkom mjestu u OŠ Većeslava Holjevca u Sigetu, u Zagrebu, ne poštuju se epidemiološke mjere. "U školi je ukupno šest biračkih mjesta i barem 60 ljudi stoji unutra natiskano, a nitko od članova biračkih odbora ne radi ništa da napravi red, nego sliježu ramenima."

Jedan se građanin pak požalio da njegovo biračko mjesto u Dugavama sve do 7:15 još bilo zatvoreno jer su, kako tvrdi, predsjednik i potpredsjednik biračkog odbora kasnili. Najavio je i da će se zbog toga žaliti DIP-u jer zbog odlaska na put nije mogao dulje ostati te nije ostvario svoje glasačko pravo. 

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba pozvalo je u nedjelju biračke odbore da biračima, bez prethodnog upita, uruče sva četiri listića za glasanje nakon što su dobili dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika.

Martina Janković iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba rekla je da su odmah po dojavi poslali SMS svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u Zagrebu u kojem su ih uputili da biračima uruče sva četiri listića, bez prethodnog pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.

Biračke odbore uputili su također da postupe po želji pojedinog birača tek ako izričito naglasi da želi glasati samo za određenu listu. Zagrebačko Izborno povjerenstvo ujedno je putem medija uputilo birače koji nisu iskoristili pravo glasanja na sva četiri listića da se mogu vratiti i glasati za preostale liste.

"Ako je netko glasao samo za gradonačelnika ili Gradsku skupštinu, može se vratiti i glasati za Vijeće gradskih četvrti i mjesnih odbora", kazala je Janković, i time je ustvrdila da tim građanima nije uskraćeno pravo glasanja.

10:07 Na lokalnim izborima glasali su i premijer Andrej Plenković te čelnik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. U jutarnjim satima dosad je glasalo već mnogo kandidata: Jelena Pavičić Vukičević (kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba), Hrvoje Zekanović (kandidat za gradonačelnika Šibenika), Tonči Restović (kandidat za gradonačelnika Šibenika), Danijela Hajdinjak Prihić (kandidatkinja za gradonačelnicu Bjelovara), Tomislav Tomašević (kandidat za gradonačelnika Zagreba), Davor Nađi (kandidat za gradonačelnika Zagreba), Davor Filipović (kandidat za gradonačelnika Zagreba), Josip Ostrogović (kandidat za gradonačelnika Rijeke), Vladimir Šišljagić (kandidat za gradonačelnika Osijeka), Branka Ramljak (kandidatkinja za gradonačelnicu Splita), Joško Klisović (kandidat za gradonačelnika Zagreba).... 

8:51 Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.

Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti izmješten u 25 šatora.

8:35 Iz HAK-a su objavili da je pojačan promet na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku te s Republikom Slovenijom na izlasku.

Moguća su i duža čekanja pa iz HAK-a korisnike mole za strpljenje.

Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju od pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima, a na prijelazu Bajakovo na ulaz se jutros čeka dva sata, dok se na prijelazu Harmica čeka pola sata, koliko osobna vozila čekaju i na izlaz na prijelazu Macelj.

8:20 Iz DIP-a su objavili upute za građane kojima bi se moglo dogoditi da u posljednjem trenutku budu spriječeni izaći na birališta, a komentirali su i kršenje predizborne šutnje. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

7:00 Otvorena su birališta, počinje glasanje na lokalnim izborima.

U odnosu na izbore od prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.

U Zagrebu će se, primjerice, umjesto 51 birati 47 gradskih zastupnika. Taj broj vijećnika u svojim će vijećima i skupštinama imati i drugi gradovi i županije s više od 300.000 stanovnika.

Broj članova lokalnih vijeća i skupština ovisi o broju stanovnika jedinice, najmanje - sedam, birat će jedinice do 1000 stanovnika, najviše - 47, one s više od 300.000 stanovnika.

I broj zamjenika također se veže za broj stanovnika jedinice. Dva će zamjenika imati župan županije s više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji ima više od 100.000 stanovnika, dakle Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Po jednog zamjenika imat će župan čija županija ima do 250.000 stanovnika, a takve su, primjerice, Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija.

Također će jednog zamjenika imati gradonačelnik i načelnik čiji gradovi i općine imaju od 10.000 do 100.000 stanovnika i gradonačelnik grada koji je sjedište županije. U toj su kategoriji Zaprešić, Sveta Nedelja, Križevci, Kutina, Petrinja, Popovača, Đakovo, Sinj, Solin.

Načelnici i gradonačelnici općina i gradova s manje od 10.000 stanovnika nemaju zamjenike. Među njima su Marija Bistrica, Lekenik, Medulin, Brckovljani, Dugi Rat, Erdut i dr.

Drugi krug 30. svibnja, na Dan državnosti

Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova. Dakle, da bi bili izabrani, u nedjelju 16. svibnja moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasali.

Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova. Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači mogu glasati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Rezultati lokalnih izbora - Rezultate lokalnih izbora DNEVNIK.hr objavljivat će u realnom vremenu.

Na našem portalu i u programu Nove TV točno u 19 sati možete pratiti i izlazne ankete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene