Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odbijaju nove pacijente

Zaraza bukti, ruše se crni rekordi. Zdravstvene ustanove na koljenima: "Bolnice su u ekstremno kriznoj situaciji"

Epidemiološko stanje u Indiji - 3
Epidemiološko stanje u Indiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Zaraza koronavirusom u Indiji u ponedjeljak je peti dan zaredom rekordno visoka, dok su neke države, uključujući Britaniju, Njemačku i SAD, obećale poslati hitnu medicinsku pomoć kako bi pomogle zemlji da se nosi s krizom koja je preplavila bolnice.

Broj zaraženih u Indiji u posljednja 24 sata popeo se na 352.991, dok prenapučene bolnice u Delhiju i drugdje odbijaju pacijente nakon što im je ponestalo zaliha medicinskog kisika i kreveta.

"Trenutačno su bolnice u ekstremno kriznoj situaciji", rekao je glasnogovornik bolnice Sir Ginga Ram u glavnom gradu New Delhiju.

U nedjelju je premijer Narendra Modi pozvao sve građane da se cijepe i budu oprezni, dok su bolnice i liječnici poslali hitna upozorenja kako se ne mogu nositi s navalom pacijenata.

U nekima od najpogođenijih gradova, uključujući i New Delhi, tijela se masovno spaljuju u improviziranim krematorijima.

Televizijski kanal NDTV prikazao je slike triju zdravstvenih radnika u saveznoj zemlji Bihar na istoku zemlje kako vuku tijelo po tlu na putu za kremiranje, u nedostatku nosila.

"Ako nikad niste bili na kremaciji, miris smrti nikad vas ne napusti", rekao je na Twitteru Vipin Narang, profesor političkih znanosti na američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Srce mi se slama zbog svih mojih prijatelja i obitelji u Delhiju i Indiji koji prolaze kroz ovaj pakao."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ujedinjene snage Indija se suočava s kritičnom nestašicom kisika, SAD i europske države šalju hitnu pomoć

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GLOBALNI EPICENTAR PANDEMIJE Zastrašujuće brojke: Ova je zemlja jučer zabilježila gotovo 350 tisuća novozaraženih!

U nedjelju je predsjednik Joe Biden rekao da će SAD Indiji poslati sirovine za cjepiva, medicinsku i zaštitnu opremu. Njemačka se pridružila rastućoj listi zemalja koje su obećale poslati zalihe.

Indija, s populacijom od 1,3 milijarde ljudi, ukupno ima 17,31 milijun oboljelih i 195.123 smrtna slučaja, nakon što je preko noći umrlo 2812 osoba, pokazali su podaci ministarstva zdravstva, iako zdravstveni stručnjaci kažu da je broj smrtnih slučajeva vjerojatno viši.

Političari, osobito Modi, suočavaju se s kritikama zbog održavanja skupova na kojima su prisustvovale tisuće ljudi, zbijenih jedni kraj drugih na stadionima i na tlu, unatoč brutalnom drugom valu zaraza.

Nekoliko gradova uvelo je policijski sat, dok je policija uposlena kako bi osiguravala socijalnu distancu i nošenje maski.

Svejedno, očekuje se da će oko 8,6 milijuna glasača u ponedjeljak izići na glasanje u saveznoj državi Zapadni Bengal, u pretposljednjem dijelu izbora koji se održavaju u osam faza i koji se završavaju ovaj tjedan.

Glasanje na lokalnim izborima u drugim dijelovima Indije održat će se i u najmnogoljudnijoj držali Uttar Pradesh, koja ima oko 30.000 zaraženih dnevno.

Modijeva molba za cijepljenje dolazi nakon što je najviše, 4,5 milijuna ljudi, cijepljeno 5. travnja, dok je otad u prosjeku cijepljeno oko 2,7 milijuna ljudi dnevno, pokazuju vladini podaci.

Nekoliko država, uključujući najbogatiju Maharashtru, zaustavile su cijepljenje na nekim mjestima u nedjelju rekavši da nisu dostupne zalihe.

Bolnice u saveznoj državi Gujaret, iz koje potječe Modi, među onima su koje se suočavaju s akutnim manjkom kisika, rekli su liječnici.

Samo sedam ICU kreveta od ukupno 1277 bilo je dostupno u 166 privatnih bolnica koje su namijenjene za liječenje virusa u najvećem gradu ove zapadne savezne države Ahmedabadu, pokazali su podaci.

"Problem je strašan svugdje, osobito u manjim bolnicama, koje nemaju središnje cijevi s kisikom i koriste boce", rekla je Mona Desai, bivša predsjednica Medicinskog udruženja Ahmedabada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene