Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali trend pada

Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemiološka slika s pandemijom koronavirusa u Sloveniji se popravlja, zbog čega je počelo postupno ublažavanje mjera pa se od petka u toj zemlji otvaraju skijališta, a od ponedjeljka počinju nova otvaranja.

Broj potvrđenih zaraza u posljednja 24 sata gotovo je jednak onome iz prethodnog dana, no i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih i aktivno zaraženih. U prethodna 24 sata potvrđeno je 1439 novih zaraza koronavirusom te 25 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, objavila je u petak slovenska vlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna Neke mjere još na snazi Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

Od danas je ponovo moguće skijanje na skijalištima u većem dijelu države, ali uz prethodni negativni test na koronavirus. Idući tjedan počinje nastava uživo za osnovce prvih triju razreda, otvaraju se knjižnice, muzeji i galerije, uslužne djelatnosti poput frizerskih salona te trgovine za prodaju dječje opreme. Ublažavanje mjera vrijedi za 9 od 13 slovenskih statističkih regija koje imaju bolju epidemiološku sliku.

Aktivnih je slučajeva zaraze po novim podacima 19.008, što je oko 600 manje nego dan ranije, a trenutačno je u bolnicama 1159 ljudi, od čega na intenzivnim odjelima 182 teža COVID pacijenta. Premda u posljednjih tjedan dana svi indikatori epidemije pokazuju mali trend pada, jedno istraživanje prisutnosti koronavirusa u otpadnim vodama u Sloveniji govori da je u njima prisutnost virusa i dalje visoka i da ne pada.

"Posljednjih tjedana ne primjećujemo veće promjene. Količine virusa koje u otpadnim vodama bilježimo nisu porasle, kako se moglo očekivati nakon popuštanja mjera u vrijeme prazničkih dana, ali nema ni pada, pa su količine iste kakve smo imali krajem prošle godine", kazala je u razgovoru za Slovensku televiziju Katarina Bačnik iz ljubljanskog Instituta za biologiju, koji provodi monitoring prisutnosti virusa u otpadnim vodama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene