Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se riješimo korone

U neobičnim uvjetima Split je proslavio blagdan Sv. Dujma: "Već sljedeća Sudamja bit će puna žara i puna veselja"

Crkva svetog Dujma
Crkva svetog Dujma DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crkva svetog Dujma Crkva svetog Dujma Foto: DNEVNIK.hr Marin Barišić Marin Barišić Foto: DNEVNIK.hr Andro Krstulović Opara Andro Krstulović Opara Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr +0 Online zbor Galerija 1/5 >>
U neobičnim uvjetima Split je danas proslavio Dan Grada i Blagdan Sv. Dujma.

Iznova postavljena i uštimana stara zvona, označila su početak ovogodišnje proslave Svetog Duje. Da se Dujma mora časno poštovati i slaviti, stoji u Statutu Grada Splita iz 1312. godine. Ovog puta na način prikladan epidemiji koronavirusa.

Pročitajte i ovo Tomislav Novinščak Zoran prikaz zašto se zaraza toliko širi Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ Nitko ih ni ne sprječava Mjere za Torcidu ne vrijede? Mimohod za Vukovar nisu prijavili, nisu se baš nosile ni maske, a svi nadležni peru ruke

Moći sveca nisu pronesene ulicama grada. Zaštitnika Splita slavilo se uz fizičku distancu unutar i ispred katedrale.

"Siguran sam da će već sljedeća Sudamja biti puna žara i puna veselja kao i dosadašnje, jer ćemo znati što imamo kad nemamo, i što nemamo kad imamo", rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara

U neobična vremena, drugačiji i svjetovni dio fešte. Bez podjele hrane, koncerta i vatrometa. Ni pronašlo se načina za poštovanje barem dijela tradicije. Drvene ptice klepetuše izvukle su se iz ormara, a ni šetnju gradom Splićanima danas nije bilo moguće ograničiti. Na ribarnici se igralo za više kilograma oborite ribe. A u čast nebeskog zaštitnika, operni prvaci songove iz Splitskog akvarela zapjevali su putem interneta.

Različita su razmišljanja Splićana o ovogodišnjoj proslavi. Dijelu nedostaje gužva i šušur koji inače prate Sudamju, a neki misle da upravo ovakva skromna proslava puno bolje priliči proslavi Svetog Duje.

Održano je pet misnih slavlja u katedrala za po 50-ak vjernika, a ostali su mise pratili putem interneta. No usprkos svemu danas u Splitu nije nedostajalo dobrog raspoloženja.

Da je proslava svetog Duje uobičajena održao bi se veliki koncert na Rivi.

Ove godine Splitom je kružio autobus s otvorenim krovom na kojem je nastupao bend, i na taj način pjesma je građanima došla pod prozor.

Al nek se mi rješimo epidemije koronavirusa, bit će vremena i za koncerte i za feštu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene