Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prate ih specijalisti

Kamere Nove TV prve ušle u post COVID dnevnu bolnicu: "Neki pacijenti se žale na trnjenje u prstima i tremor koji se prije nije pojavljivao"

Post COVID dnevna ambulanta - 1
Post COVID dnevna ambulanta - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Post COVID dnevna ambulanta - 1 Post COVID dnevna ambulanta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Post COVID dnevna ambulanta - 2 Post COVID dnevna ambulanta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Post COVID dnevna ambulanta - 3 Post COVID dnevna ambulanta - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Post COVID dnevna ambulanta - 4 Galerija 1/4 >>
Koronavirus u Hrvatskoj je do sada preboljelo više od 130.000 ljudi. Mnogi od njih trpe posljedice, ali puno toga o koronavirusu znanost tek treba utvrditi. Sve to odvija se u post COVID dnevnoj bolnici u Dubravi. Prva ju je posjetila reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak i razgovarala s pacijentima koji su se borili za život.

Počelo je s glavoboljom, a nakon osmodnevne temperature Zdravko je završio na intezivnoj.

"Bio sam na osiguranju utakmice, a 10 dana nakon toga borio sam se za život. Ni ja nisam mislio da to tak može biti jer mi supruga nije imala simptome, sin koji ima 21 godinu, dan-dva je imao temperaturu, izgubio okus, miris, a ja sam se nakon 10 dana od zaraze sljedećih 10 dana borio za život", rekao je Zdravko Pucelj.

Izborio se uz pomoć liječnika u bolnici Dubrava. Gdje se nakon dva mjeseca opet vratio na pretrage u post COVID dnevnu bolnicu.

Svoja je vrata otvorila prije 20-ak dana, a za sada ovdje dolaze pacijenti koji su bili na bolničkom liječenju. Stručni tim ovdje ih pregledava 4-6 tjedana nakon što su otpušteni iz bolnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Službeni podaci pokazali Tjednima bili najgori u Europi: Na vrhuncu epidemije imali dvaput više umrlih nego lani

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA REPORTAŽA DNEVNIK.HR-A Razgovarali smo s bračnim parom koji je među prvima primio cjepivo protiv korone - "Oduševljeni smo! Napokon možemo vidjeti svoje unuke..."

A posljedice osjećaju i sada.

"Osjećaju zaduhu u naporu, dosta dugo je izražen umor i nekakva slabost mišića. Neki pacijenti se žale na trnjenje u prstima i tremor koji se prije nije pojavljivao, to je nešto češće nego drugi simptomi", kaže Jasna Tekavec Trkanjec, voditeljica dnevne bolnice.

Liječnici uspoređuju njihove nalaze s bolničkog liječenja i nakon oporavka.

"To nije bila jako velika pneumonija, ali je imao upalne promjene. I ovo je kontrolni CT nakon 5 tjedana gdje su se povukle upalne promjene, ali ovdje sad vidimo mrežolike promjene koje upućuju na fibrozu i na stvaranje ožiljaka na mjestu gdje to prije nije imao", opisuje slučaj jednog pacijenta Tekavec Trkanjec.

Za COVID su karakteristična začepljenja malih krvnih žila u plućima, pa pacijenti obave i scintigrafiju pluća koja otkriva njihovu prokrvljenost.

"Tamo gdje krv ne dolazi do malih krvnih žila tamo mi vidimo ovakve ispade. Većina pacijenata za sada ima manje ili više poremećnu plućnu cirkulaciju. Treba neko vrijeme da ta upala prođe pa ćemo ih pratiti", rekla je Andrea Mutvar, voditeljica odjela za nukelarnu medicinu, KB Dubrava.

Praćenje preboljelih može pomoći i u liječenju akutnih slučajeva. Iz Dubrave je do sada otpušteno više od 1000 pacijenata. Gužva bi ovdje mogla bi biti poprilična, pogotovo jer COVID ne zahvaća samo respiratorni sustav.

"Neće biti pacijenti praćeni samo od pulmologa nego i drugih specijalista, neurologa, kardiologa, hematologa", kaže Nevenka Piskač Živković, internistica pulmologinja i voditeljica respiracijskog centra.

Na praćenje je stigao i 80 godišnji par Lušić. Zajedno su ležali u Dubravi. Ivan ne osjeća poteškoće, ali njegova supruga je operirala srce te još teško diše.

COVID-19 je nova bolest i liječnicima će biti potrebni mjeseci praćenja da se otkrije kakve posljedice je covid 19 ostavio na najtežim bolesnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene