Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cjepiva ima, ali malo

Rastu im brojke, a već su tjednima u lockdownu: "Da nismo, imali bismo tisuće zaraženih koronavirusom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije australske savezne države, Novi Južni Wales i Victoria, izvijestile su u srijedu o naglom porastu broja novih slučajeva COVID-a, zbog čega protupandemijske mjere ostaju na snazi, unatoč nadanjima da će ograničenje kretanja, koje pogađa više od polovice tamošnjeg stanovništva, biti ukinuto.

Novi Južni Wales, s najnaseljenijim australskim gradom, Sydneyjem, ima 110 novih slučajeva zaraze, što je znatan porast u odnosu na 78 slučajeva dan ranije, i to gotovo četiri tjedna nakon zatvaranja grada i okolice zbog porasta slučajeva zaraze delta-sojem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Epidemija u Australiji Država s više od pet milijuna stanovnika upozorava na novi lockdown: "Ako ćemo vidjeti bilo kakvo širenje zaraza, možda ćemo morati poduzeti vrlo brze radnje" Slika nije dostupna Rekordan broj zaraženih VIDEO Brutalne scene nereda u Australiji: Sukobili se policajci i prosvjednici protiv lockdowna, najavljene ogromne kazne

Država Victoria u srijedu je prijavila 22 nova slučaja, dok ih je dan prije imala devet, što je najveći porast od izbijanja zaraze ovog mjeseca. I u Victoriji je već gotovo dva tjedna na snazi lockdown.

"Da nismo u lockdownu već nekoliko tjedana, ne bismo sada imali 110 slučajeva, nego tisuće i tisuće novozaraženih", rekla je premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian na konferenciji za medije.

Godinu i pol nakon početka pandemije za oko 13 milijuna Australaca kretanje je strogo ograničeno, što stvara pritisak na saveznu vladu koja je izložena sve većim kritikama zbog sporog procesa cijepljenja. Samo nešto više od 11 posto stanovnika Australije primilo je obje doze cjepiva.

Glavno cjepivo kojim Australija raspolaže je AstraZeneca, no ono se preporučuje samo za osobe starije od 60 godina zbog rizika od pojave krvnih ugrušaka, dok je cjepivo Pfizer ograničeno na starije od 40 zbog nedostatnih količina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene