Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIMILI ASTRAZENECINO CJEPIVO

U Norveškoj troje zdravstvenih radnika u bolnici zbog ugrušaka nakon cijepljenja

Krv u epruvetama (Foto: Dnevnik.hr)
Krv u epruvetama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Troje zdravstvenih djelatnika u Norveškoj koji su nedavno primili AstraZenecino cjepivo protiv COVID-19 liječe se u bolnici zbog krvnih ugrušaka, priopćile su u subotu norveške zdravstvene vlasti.

Norveška je u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske. Island je kasnije slijedio njihov primjer.

"Ne znamo jesu li slučajevi povezani s cjepivom", rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lijekove, na konferenciji za novinare koju su održali zajedno s Norveškim institutom za javno zdravstvo.

Sve tri osobe mlađe su od 50 godina.

Europski regulator za lijekove EMA istražit će tri incidenta, dodao je.

Prije koraka koji su učinile Danska i Norveška, Austrija je zaustavila uporabu cjepiva iz pošiljke AstraZenece, dok istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaj plućne embolije.

EMA je ipak u četvrtak rekla da su koristi od cjepiva veće od njegovih rizika i da bi se cjepivo moglo i dalje primjenjivati.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Traže hitan sastanak Plenković, Kurz i još četvorica lidera zbog neisporuke cjepiva pisali čelnicima EU

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Virus napada svugdje jednako Stigao odgovor Europske komisije: "Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga proporcionalne raspodjele"

Europa se bori za to da se ubrza primjena cjepiva nakon kašnjenja isporuka Pfizerovih i AstraZenecinih pošiljki, premda je veliki porast broja zaraženih zbog zaraznije varijante virusa pokrenuo nova zatvaranja u državama poput Italije i Francuske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene