Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koncert za ujedinjenje svijeta

Hrvatski premijer uz papu, svjetski poznate glazbenike i državnike pozvao na brže i rasprostranjenije cijepljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prinčevi, državnici, vjerski poglavari, glazbenici i glumci na koncertu snimljenom u nedjelju u Los Angelesu zatražili su brže i rasprostranjenije cijepljenje protiv koronavirusa.

''Vax Live: Koncert za ujedinjenje svijeta'' bit će prikazan na YouTubeu 8. svibnja, a snimljen je u nedjelju na kalifornijskom stadionu pred tisućama cijepljenih posjetitelja, prenosi agencija France Presse.

Na njemu su prikazane videoporuke pape Franje, američkog predsjednika Joea Bidena, niza premijera, među kojima i Andreja Plenkovića, dok su na stadion fizički stigle holivudske zvijezde poput Bena Afflecka i Seana Penna.

Na pozornici se pojavio britanski princ Harry, koji je izrazio solidarnost ''s milijunima obitelji diljem Indije koje se bore s teškim drugim valom'' koronavirusa.

''Virus ne poštuje granice, a pristup cjepivu ne može biti određen zemljopisom'', dodao je Harry na svom prvom javnom nastupu otkako je prošle godine "razvlašten" iz kraljevske obitelji i sa svojom se suprugom i sinom preselio u Sjedinjene Države.

Iza koncerta stoji međunarodna organizacija Global Citizen, koja se bori protiv dezinformacija o cijepljenju te poziva svjetske čelnike i korporacije da ga doniraju.

Na nedavno dovršeni stadion SoFi u Los Angelesu stigle su tisuće posjetitelja, većinom zdravstvenih radnika. Velik dio njih bio je odjeven u medicinsku odjeću. U snimljenoj poruci Biden je kazao kako ''surađuje s čelnicima diljem svijeta kako bi se dijelilo više cjepiva i ubrzala njihova proizvodnja''. Papa Franjo pozvao je da se ''ne zaborave najranjiviji''.

Videoporukama su se obratili i francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau, a inicijativu Global Citizen pozdravio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo da ćemo ''pandemiju pobijediti jedino onda kada većina svjetske populacije bude u poziciji da može primiti cjepivo''.

Večer je vodila Selena Gomez, pozivajući na ''doze i dolare'' za najsiromašnije svjetske države, dok Kalifornija i drugi dijelovi zapadnih država izlaze iz dugih općih karantena zahvaljujući masovnim kampanjama cijepljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljeno više od 700 tisuća ljudi Objavljene službene brojke za Hrvatsku: Rizik od nuspojava kod cijepljenja puno manji od rizika zaraze koronom i njezinih posljedica

Pročitajte i ovo Safe stay in Croatia Stay safe Oznake cijepljenih: Hoće li u Hrvatskoj mjesta s cijepljenim osobljem biti posebno označena?

Jennifer Lopez publici je pričala kako je zbog pandemije koronavirusa prvi put u životu morala provesti Božić daleko od svoje majke. Potom je njezina majka stigla na pozornicu i sudjelovala u zajedničkoj izvedbi pjesme ''Sweet Caroline''.

Foo Fightersima se tijekom izvedbe pjesme ''Back in Black'' AC/DC-ja nenajavljeno pridružio pjevač te australske grupe Brian Johnson.

Cijeli koncert i cjelovite poruke prikazat će se na YouTubeu i američkim televizijskim postajama ABC i CBS 9. svibnja u 1 ujutro po hrvatskom vremenu. Prenosit će ga i televizije u drugim dijelovima svijeta, poput brazilskog Globa, kolumbijskog Caracola i južnoafričkog SABC-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene