Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada se na odluku žalila

Sud u Belgiji proglasio odluku o zatvaranju kafića i restorana nelegalnima, traže ukidanje u roku od trideset dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski sud u petak je presudio da su vladine mjere kojima su zatvoreni kafići i restorani zbog koronavirusa bile nezakonite. Naredili su državi da omogući otvaranje istih u roku od trideset dana.

Restrikcije koje je uvela belgijska ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden bile su nezakonite jer ona nije imala ovlasti donijeti takvu odluku, kaže sud, po izvješću televizije RTBF. Radi se o naredbi o zatvaranju kafića i restorana zbog koronavirusa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti i novčana kazna Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana Slika nije dostupna Uvode i policijski sat Belgija u ponedjeljak zbog korone na četiri tjedna zatvara barove i restorane: "Time želimo spriječiti novu karantenu"

Sud je isto tako iznio kritiku što državno vijeće nije bilo uključeno u donošenje odluke. Suci su dali vladi 30 dana da ukine tu odluku.

Tužbu je podnijelo pedesetak restorana i ugostiteljskih udruga iz Wallonije.

Krajem ožujka sud je već rekao da nedostaje pravni temelj za restrikcije vezane uz koronu, budući da su odluke donesene na temelju ministarske uredbe. Vlada se na novu odluku žalila, a sud će se o tome izjasniti 18. svibnja.

Vlada također radi na pandemijskom zakonu o kojem se trenutno vode rasprave u parlamentu, a koji bi mogao poslužiti kao pravni temelj za zatvaranje kafića i restorana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene