Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik broj smrtnih slučajeva

Strava zbog korone: Pogrebnici spaljuju tijela na lomačama, okviri peći u krematorijima rastopljeni od danonoćne uporabe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 200 tisuća novih zaraženih dnevno zabilježeno je u prosjeku u Indiji tijekom posljednjeg tjedna. U utorak je ta zemlja imala rekordan broj zaraženih. Velik je i broj smrtnih slučajeva, a zdravstveni sustav pomalo se urušava.

Indijski zdravstveni sustav urušava se pod najbržim rastom broja novozaraženih od početka epidemije koronavirusa. Pogrebnici nakupljaju tijela, krematoriji širom zemlje rade danonoćno, pucaju njihovi dimnjaci i tope se željezni okviri peći od stalne uporabe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Preminule još dvije osobe: Stožer objavio nove brojke, pogledajte stanje u svojoj županiji Bolnica u Kini Laže se o brojevima? Bolnice pune nakon ukidanja epidemioloških mjera: "Imam najviše posla u 30 godina, gotovo svi pacijenti imaju COVID"

Dimnjak električne peći u krematoriju u Ahmedabadu puknuo je i srušio se nakon što je posljednja dva tjedna bio u stalnoj uporabi po 20 sati na dan. Željezni okviri peći u drugom krematoriju u Suratu otopili su se jer nije bilo vremena da se peći ohlade.

"Do prošlog mjeseca kremirali smo dvadesetak tijela dnevno, od početka travnja svakodnevno je broj tijela bio oko 80", rekao je lokalni dužnosnik u krematoriju Ramnath Ghela.

Krematoriji se snalaze kako znaju. Jedan od njih tijela spaljuje u susjednom parku.

U bolnicama većina mlađih od 45 godina

U utorak je Indija zabilježila rekordnih 259.170 slučajeva zaraze, a preminuo je 1761 oboljeli. Delhi, grad s 29 milijuna stanovnika, u jednotjednom je lockdownu. Bolnički kapaciteti za pacijente koji trebaju intenzivnu skrb gotovo su u potpunosti popunjeni.

Liječnici u Delhiju ističu kako su u bolnicama sve mlađi pacijenti. Dvije trećine hospitaliziranih je, navode, mlađih od 45 godina. Među njima je veliki broj onih koji vrlo brzo dolaze do teške kliničke slike i ozbiljnih oboljenja na plućima, srcu i bubrezima.

Otvorili pedijatrijski COVID odjel

U Mumbaiju su hospitalizirana u velikom broju djeca u dobi od 12 do 15 godina, kojih u prvom valu uopće nije bilo. Jedna bolnica u Gujaratu otvorila je prvi pedijatrijski COVID odjel u zemlji.

"Stižu nam djeca mlađa od 12 godina sa simptomima COVID-a. Prošle godine nismo imali oboljele djece", kazao je Khusrav Bajan, savjetnik u Nacionalnoj bolnici u Mumbaiju.

Velika Britanija zabranila dolaske putnika iz Indije

Velika Britanija zabranila je dolaske putnika iz Indije, no tjednima prekasno. Već je zabilježeno stotinjak slučajeva indijskog soja korone kod njih.

Novi soj COVID-19 ima dvije mutacije za koje se pretpostavlja da bi mogle virusu omogućiti izbjegavanje antitijela nastalih cijepljenjem. Za indijski soj vjeruje se da je smrtonosniji od ostalih poznatih sojeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene