Obavijesti Video Pretražite Navigacija
s oko 200 kuna

Srbija nagrađuje građane koji se cijepe: Na punktu u trgovačkom centru nastao kaos

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će svim svojim građanima koji su cijepljeni barem jednom dozom ili prime cjepivo protiv COVID-19 do 31. svibnja, kao nagradu za odgovornost u vrijeme pandemije uplatiti pomoć od 25 eura, priopćila je u srijedu srbijanska vlada.

U Srbiji je u tijeku prijavljivanje za državni paket pomoći od 30+30 eura u svibnju, nakon što je država prošle godine svim punoljetnim građanima već isplatila po 100 eura kao financijsku potporu u vrijeme koronakrize.

Zbog obećane nagrade za cijepljenje danas je nastala velika gužva u trgovačkom centru Ušće iako je samo prvih 100 ljudi dobilo poklon bon u vrijednosti od 3000 dinara što je oko 200 kuna.

Kako piše Blic, građani su već u 8 sati počeli stajati u redu ispred trgovačkog centra u kojem je punkt za cijepljenje, a koji se otvara u 9 sati. Pažnju je privukao i stariji bračni par koji se razdvoji u gužvi. Gospodin je krenuo pokretnim stepenicama kad je primijetio da mu je supruga ostala u podnožju pa se probio kroz gužvu i vratio po nju.

 

 

Vaučere će u ovom trgovačkom centru dijeliti i u petak te subotu. U petak će prvih 50 dobiti oko 320 kuna za trgovinu odjećom, a u subotu prvih 100 cijepljenih bit će nagrađeno poklon paketom iz trgovine elektroničkom opremom.

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu cjepiva do 31. svibnja imat će pravo na financijsku pomoć države u iznosu od 3000 dinara, rok za prijavu je 15. lipnja, a pravo da se prijave imaju svi građani stariji od 16 godina, objasnila je u priopćenju Vlada.

Tu je odluku ranije danas, u programu provladine komercijalne TV Pink, najavio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Isplatit će se umirovljenicima, korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenima te osuđenicima u kazneno-popravnim ustanovama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro odluka vlade Srbija cijepljenjim građanima daje 200 kuna: "Ne možemo kazniti one koji se ne žele cijepiti, ali ako se zaraze..."

Vlada je priopćila kako "na inicijativu predsjednika" priprema odluku o financijskoj potporu cijepljenim građanima, a prijedlog tog rješenja i proceduru prijavljivanja načinit će ministarstva financija i zdravstva.

Za ostvarivanje prava na financijsku pomoć, kako se navodi, nije bitno koje su od ponuđena četiri cjepiva primili - Sinopharm, Pfizer/BioNTec, Sputnjik V ili AstraZenecu.

Vlada je ponovila poziv građanima da se cijepe protiv COVID-a, a gradska uprava srbijanske prijestolnice najavila je da će dodatni punkt za cijepljenje biti otvoren i u jednom trgovinskom centru u Beogradu.

Istodobno, ekonomski stručnjaci upozoravaju da je "linearno i neselektivno davanje pomoći u vrijeme pandemije upitan potez koji se s ekonomskog gledišta ne može opravdati" te da će najavljenu pomoć "jednog dana svi vraćati kao dug".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POticaj na cijepljenje Vi meni potvrdu da ste cijepljeni, ja vama malo vola s ražnja: Srpski ugostitelj kaže da tako spašava industriju

"Ta linearna davanja teško se mogu pravdati s ekonomskog gledišta i ona će izazvati novo zaduživanje zemlje“, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić, ocijenivši da je Srbija još prošle godine krenula na put podizanja javnog duga u odnosu na BDP, a da se to ovim paketom nastavlja.

Šoškić drži izvjesnim da će do kraja godine razina javnog duga prema BDP-u prijeći 60 posto, ukazujući da je to razina koju su i razvijene zemlje stavile sebi kao limit. "Zemlje poput Srbije bi trebale biti na nižoj razini javnog duga", sugerirao je Šoškić te istaknuo da nema besplatnog ručka. "Ako smo se zadužili – nema spora, doći će dan kada ćemo to morati vratiti", rekao je on.

Srbijanski predsjednik, međutim, uvjerava javnost da će Srbija zadržati stopu javnog duga ispod 60 posto BDP-a.

Ne postoji nijedna zemlja kojoj je manjom brzinom rastao javni dug nego što je Srbija. Mi vodimo računa o tome da podižemo stopu rasta, a da pritom ne povećavamo javni dug, rekao je Vučić za TV Pink te naglasio kako to govori da bi pokazao da srpskom gospodarstvu ide dobro.

Srbija je, po posljednjim podacima, do 5. svibnja iskoristila više od 3,62 milijuna doza cjepiva, a s dvije doze cijepila 1,33 milijuna ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene