Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velik izazov

Splitskom KBC-u nedostaju 234 medicinske sestre: "Javilo se 35 kandidata, nakad ih je bilo više od 200"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split, u kojem je trenutno zaposleno 1590 medicinskih sestara, tehničara i primalja više i srednje stručne spreme, po medicinskim standardima nedostaju 234 medicinske sestre, upozoravaju iz KBC-a.

Od 1590 sestara, tehničara i primalja trenutno ih je oko 20 posto odsutno iz opravdanih razloga, a polovica od toga su trudnička ili rodiljna odsustva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Splitska bolnica - 3 raste broj zaraženih Predstojnica klinike u kojoj su zabranjeni posjeti zbog korone: "Od početka kolovoza primjećujemo jedan blagi trend porasta broja oboljelih"

Glavna sestra u KBC-u Marija Grančić rekla je Hini da su u međuvremenu raspisali natječaj za zapošljavanje na određeno radno vrijeme 70 medicinskih sestara i tehničara, koji bi zamijenili odsutne djelatnike, no javilo se tek 14 kandidata.

"Nedavno smo također raspisali natječaj za zapošljavanje 30 medicinskih sestara i tehničara na neodređeno radno vrijeme, a javilo se 35 kandidata. Nekada smo na takve natječaje znali primiti i više od 200 zamolbi", kaže Grančić.

Uz to su koristili mogućnost zapošljavanja na određeno radno vrijeme u trajanju od 60 dana, ali niti rezultatima tog poziva nisu zadovoljni, napominje Grančić.i upozorava da će u sljedećih tri - četiri godine u starosnu ili prijevremenu mirovinu otići više od 130 medicinskih sestara i tehničara.

U KBC-u su primili 29 njegovateljica na neodređeno radno vrijeme, to je novo sistematizirano radno mjesto i njihova pomoć će dosta značiti za rad splitske bolnice, a uskoro će objaviti natječaj za još 21 njegovateljicu.

Izvanredni studij će omogućiti daljnje školovanje sestara

Od 2011. se prema direktivi EU-a promijenio sustav obrazovanja za medicinske sestre i tehničare srednje stručne spreme, od tada oni više nemaju pripravnički staž.

"Medicinske sestre srednje stručne spreme nisu baš konkurentne s obzirom da su strukovna škola. Drago mi je da je u Splitu otvoren izvanredni studij sestrinstva, koji će im omogućiti daljnje školovanje, edukaciju i znanje koje treba zdravstvenom sustavu", kaže Grančić.

Splitska Srednja medicinska škola upisuje tek dva razreda medicinskih sestara, što je premalo za potrebe bolnice, a posebno za županiju. S tim problemom su upoznali župana Blaženka Bobana, pa je prošle godine upisana još jedna generacija sestara.

Novonastala situacija im je veliki izazov, a pandemija koronavirusa ih je mnogočemu naučila, ali i umorila.

"Predugo traje, taman kad nam se čini da je kraj, ona dođe opet i opet… Ali nitko u bolnici nije ugrožen, osim što su medicinske sestre umorne i iscrpljene", ističe Grančić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene