Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najviše novooboljelih

Bilježe rekordne brojke, no skraćuju trajanje karantene: ''Treba držati ravnotežu zdravstva, mentalnog zdravlja i gospodarstva''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe zaražene koronavirusom u Španjolskoj provodit će u karanteni sedam dana a ne kao dosad deset, priopćilo je u srijedu španjolsko ministarstvo zdravstva, premda u zemlji raste broj oboljelih.

"Smatramo da je potrebno održati ravnotežu između javnog zdravstva, mentalnog zdravlja i gospodarskog rasta", izjavio je premijer Pedro Sánchez na konferenciji za medije.

Vlada u Madridu odluku je donijela nakon što su Sjedinjene Države smanjile karantenu na pet dana, izvijestila je španjolska javna televizija TVE.

U Španjolskoj, zemlji s 47 milijuna stanovnika, u srijedu je bila 99.671 novozaražena osoba, najviše od izbijanja pandemije u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pada broj hospitaliziranih Obaraju rekorde: U SAD-u najveći porast broja novooboljelih ove godine, stručnjaci procjenjuju učinke omikrona

Ministarstvo zdravstva smatra, međutim, da zbog procijepljenosti 80 posto stanovništva starijeg od 12 godina nije više potrebna desetodnevna karantena.

Ovaj mjesec se u Madridu bio zarazio hrvatski nogometaš Luka Modrić (36) a u sjevernom gradu Pamploni njegov kolega Ante Budimir (30). Obojica su provela deset dana doma u samoizolaciji nakon čega im je napravljen PCR test. Nakon što je rezultat pokazao da su negativni vratili su se na treninge svojih klubova Real Madrida i Osasune.

No u desetodnevnoj karanteni će i dalje ostajati osobe koje budu imale simptome sedmog dana boravka u samoizolaciji.

U srijedu je bilo 1.360 zaraženih na 100.000 stanovnika dok je prije mjesec dana njihov broj iznosio samo 49.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 208 tisuća novih slučajeva Uzbuna u srcu Europe: Srušili rekord kontinenta u dnevnom broju novozaraženih, svake sekunde pozitivna dva stanovnika

U utorak popodne je na testiranju brzim anigenskim testom bio pozitivan i hrvatski košarkaški trener Neven Spahija (59) koji vodi baskijsku ekipu Baskoniju.

"Broj oboljelih primjećujemo u svim dobnim skupinama (...)", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias. "Najviše je zaraženih u dobi od 20 do 29 godina te 30 i 39", dodala je.

Pročitajte i ovo Hugh Jackman (Foto: Getty Images) problemi zbog bolesti Miljenik žena zbog kojeg vlada pomama potvrdio da je pozitivan na koronavirus, pomakli su cijeli program zbog njega

Kako bi obuzdala novi val infekcije vlada je u srijedu smanjila broj gledatelja na sportskim utakmicama. Na nogometnim stadionima čije su tribine dosad smjele biti potpuno ispunjene bit će dopušteno 75 posto kapaciteta dok će u dvoranama dopušteni kapacitet iznositi 50 posto.

Od 24. prosinca je nanovo uvedeno obvezno nošenje maski na ulicama i drugim otvorenim prostorima u čitavoj Španjolskoj, baš kao i u zatvorenim objektima.

Svaka od 17 autonomnih pokrajina dodatno uvodi vlastite mjere pa su sjeverne pokrajine Baskija, Galicija i La Rioja ovaj tjedan zatvorile objekte s noćnom zabavom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene