Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primit će ih ministrica

Sindikat novinara: "Od Vlade više ne očekujemo, nego zahtijevamo mjere za novinare"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo u utorak su podsjetili da su novinari nastavili raditi i u jeku pandemije te da donose životno važne informacije. Upozoravaju da su poslodavci odmah počeli s mjerama štednje i traže od Vlade da ih zaštiti.

"Krizu sam osjetila odmah jer mi freelanceri posao dogovaramo mjesec za mjesec, pogotovo na HRT-u, s kojim surađujem. Svi freelanceri i kulturni radnici možemo izdržati još dva-tri mjeseca. Ministarstvo kulture nije napravilo ništa da riješi našu poziciju i ne postoji nikakva ideja da se nama pomogne i da krenemo raditi. Mislim da je ključ u tome da svi radimo, a ne sjedimo kod kuće. Samostalni umjetnici sada dobiju 1600 kuna pomoći. Od toga ne možemo preživjeti", ispričala je novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević, koja je usred pandemije koronavirusa ostala bez primanja.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever podsjetila je da su novinarke i novinari nastavili raditi svoj posao i u jeku pandemije koronavirusa kako bi javnost dobila točne i pravodobne informacije koje u ovim trenucima spašavaju živote.

"Naš sektor je bio prvi na udaru, a poslodavci su odmah počeli s mjerama štednje, otpuštanjem honoraraca, otkazivanjem ugovora freelancerima, smanjenjem plaća ljudima koji svakodnevno ugrožavaju svoje zdravlje. Nekoliko smo puta upozoravali i molili da se zaštiti novinarski sektor, ne samo izdavači nego i novinari, jer poslodavci već desetljećima pribjegavaju honorarnoj suradnji s novinarima i drugim medijskim djelatnicima jer im je tako najlakše otpustiti ljude", istaknula je Sever.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da je HND iznimno zabrinut zbog novog udara na novinarstvo u Hrvatskoj, a još više zbog činjenice da "Vlada i resorna ministrica očito ne mare".

"I dok Europska komisija, Vijeće Europe kojim predsjeda bivša ministrica iz Vlade Andreja Plenkovića, Europska federacija novinara i druge strukovne organizacije upozoravaju na važnost očuvanja novinarstva kao osigurača da društva ne skliznu iz demokracije u autokraciju ili diktaturu, naša Vlada svojim nečinjenjem kao da priželjkuje da i ovo malo novinarstva što je ostalo nestane.
Dva mjeseca hrvatska Vlada nije napravila ništa za novinare, a posebno je zabrinjavajuća situacija u lokalnim medijima jer ljudi ostaju bez posla i njihova egzistencija kao i egzistencija njihovih obitelji ozbiljno je ugrožena", upozorio je Zovko.

"Već predložili mjere"

Maja Sever podsjetila je i da su SNH i HND već predložili hitne konkretne mjere pomoći novinarstvu, rekla da su mjere konkretne i brzo provodljive te ne bi previše opteretile proračun jer su novinari krizom iz 2008. desetkovani.

"Prema anketi SNH i HND-a u manje od mjesec dana ove krize čak 28 posto slobodnih novinara, freelancera i honorarnih suradnika ostalo je bez ikakvog angažmana u hrvatskim medijima, 26 % ih je izgubilo većinu angažmana, a kod njih 16 % angažman se prepolovio", ističe Sever. 

Podsjeća da mjere koja je Vlada donijela ne pokrivaju slobodne novinare i honorarce te da mnoge lokalne medijske kuće čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave nemaju pravo na mjere HZZ-a jer koriste javno financiranje.

"Kako se borimo za sportaše ili da restorani mogu na stolu ispred staviti vrećicu, tako se borimo i za kolegicu Danijelu, i za snimatelja ovog prijenosa, i novinarku, i za sve kolegice i kolege koji su se našli u teškoj situaciji", poručila je Sever.

"Od Vlade više ne očekujemo, nego zahtijevamo da u što kraćem roku osmisle i uvedu mjere za novinare, jer će u protivnom posljedice biti katastrofalne", upozorio je Zovko i na kraju dodao da su HND i SNH pozvani su u četvrtak na sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene